Hå Två O.
Utan mat kan du klara dig ganska länge. Utan vatten inte mer än ett par dagar. Kroppen består till stora delar av det och behöver det för att fungera ordentligt. Man bör få i sig i snitt 2-3 liter vätska om dagen och då inkluderas också den vätska man får i sig via maten.
Under senare år har det blivit allt vanligare att se människor - i synnerhet unga kvinnor - bära omkring på vattenflaskor i sina redan överfyllda handväskor. Bakgrunden till detta är att det framförts som ett trendigt sätt att hålla sig smal, frisk och vacker. Dock behöver vi inte alls bälga i oss i de mängder som många gör. Att göra det kan till och med vara skadligt, eftersom njurarna får arbeta onödigt mycket och för att den livsviktiga saltbalansen i kroppen rubbas. Stress kan faktiskt också bli en bieffekt av det myckna vattenpimplandet, eftersom man betydligt oftare måste gå på toaletten.
Många människor dör dagligen på grund av vatten, eller snarare på grund av bristen på det. Det finns till och med forskare som spår att vi i framtiden kommer att starta krig på grund av vatten, eftersom det på alltfler håll blivit förorenat av industriutsläpp och övergödning och för att rent vatten kommer att bli en värdefull handelsvara. Men då talar vi om brist på vatten som ett hot. Det är betydligt mer sällan man hör talas om dödsfall till följd av vattenförgiftning, men det förekommer. För ett par år sedan drabbades till exempel den 40-åriga fembarnsmamman Jacqueline Henson av detta ovanliga, men i allra högsta grad livshotande, tillstånd och avled på sjukhus. Henson hade gått på en diet med Lighter Life-gruppen som endast tillät 530 kcal om dagen i kombination med litervis med vatten. Dödsorsaken visade sig vara hjärnsvullnad till följd av det överdrivna vätskeintaget.
Lagom är - med andra ord - alltid bäst.
"Fembarnsmamma på diet död av vattenförgiftning", i. Expressen [online]. Publicerad 20081213. Tillgänglig 20100222.
URL: http://www.expressen.se/halsa/1.1402326/fembarnsmamma-pa-diet-dod-av-vattenforgiftning
Henderson, Maria: "Drick inte för mycket vatten." www.sund.nu.
Publicerad/uppdaterad 20080308. Tillgänglig 20100222.
URL: http://www.sund.nu/docs/artikel.asp?art=280&tem=3
Solo.
men trevande först.
Ett blygt smältöga över horisonten
som snart blir modigare
och börjar ta plats.
Växer till värmande blänke
och väcker världen
med en vänlig smekning
ur vinterdjupa drömmar.
Vi vänder oss alla mot
det leende ljuset
och går det till mötes.
Längtande ansikten slår ut.
Mot solen och en ny tid.
The Not-So-Fat Lady Has Sung.
Whitney Houston knarkade tillsammans med maken Bobby Brown bort en framgångsrik karriär under det gångna decenniet. Efter att ha varit hyllad i både musik- och filmsammanhang under 80- och 90-talen försvann hon från rampljuset för att på heltid ägna sig åt kokain och marijuana. Det destruktiva äktenskapet med Brown - som ingicks 1992 - resulterade i en dotter och en tillvaro där hon gjorde allt annat än att förvalta sitt pund.
Hon räknades som en av världens främsta artister och hennes comebackalbum I Look to You togs emot av en positiv kritikerkår i slutet av förra året. Det såg betydligt ljusare ut för den forna superstjärnan. Hon hade gått på avvänjning och fått bukt med missbruket. Kanske skulle hon mot alla odds göra en rekordartad återkomst till topplistorna och de stora arenorna?
Den pågående turnén håller dock på att utvecklas till ett hejdundrande fiasko. Framträdandet i australiensiska Brisbane i veckan var så mediokert att flera i publiken valde att lämna arenan innan det var avslutat. Houston hostade, tog långa pauser mellan låtarna och hade svårt att komma upp i de höga registren. Allt tyder på att missbruket har tärt ordentligt på hennes röst. Det finns dessutom spekulationer om sjukdom och den stora frågan är om hon ens kommer att kunna fullfölja sin första turné på tio år.
It ain't over til the fat lady sings, brukar man skämtsamt säga för att markera att allt hopp inte ännu är ute. I detta fall tror jag inte bara att den feta damen givit hals för sista gången. Houston envisas dessutom med att köra en radda extranummer som ingen vill höra.
Källor:
Ståhl, Henrik: "Whitney Houston hånad av fansen", i Expressen [online].
Publicerad 20100224. Tillgänglig 20100224.
URL: http://www.expressen.se/noje/musik/1.1895481/whitney-houston-hanad-av-fansen
"Whitney Houston". Wikipedia. Publicerad 20100126. Tillgänglig 20100224.
URL: http://sv.wikipedia.org/wiki/Whitney_Houston
Bildkälla:
http://www.jazzandroots.com/wp-content/uploads/2009/12/whitney-houston1.jpg
Scengångare.
Som blivande pedagog vistades jag en period i Manchester. Vi gick naturligtvis på teater. Platsen för den uppsättning av Hamlet vi skulle se var The Lowry. Detta var ett nybyggt centrum där olika kulturyttringar samsades i en byggnad som liknade ett strandat krigsskepp med sitt hölje av glas och blekbruten metall. Föreställningen var minimalistisk. Ingen egentlig dekor. Ljus var den kuliss man nyttjade och skådespelarnas kostymer var intetsägande. De timmarna var några av de längsta jag genomlevt och hela tiden plågade det dåliga samvetet mig. "Jag BORDE tycka om det här. Jag BORDE tycka att det här är en av de bästa pjäser som skrivits om människans villkor och ungdomens prövningar". Min reptilhjärna tyckte däremot något helt annat och upplyste mig medelst upprepade gäspningar om att detta ju vore ett utmärkt tillfälle att ta en tupplur och spara på krafterna. Det dåliga samvetet höll mig emellertid vaken. Jag utsattes för fin kultur och skulle banne mig njuta av den också!
Men fin kultur är sällan en lönsam verksamhet, oavsett hur den prisas av recensenter och skribenter. Därför har vissa kulturarbetare genom åren tilldelats en garanterad summa pengar varje år för att kunna fortsätta sitt värv utan att samtidigt oroa sig för om de kan sätta mat på bordet. De konstnärer det handlar om "står för konstnärlig verksamhet av hög kvalitet och stor betydelse för svenskt kulturliv", men är i perioder helt enkelt inte tillräckligt kommersiellt gångbara för att leva på sitt arbete. Denna konstnärslön, den statliga inkomstgaranti som infördes 1976 och har beviljats 157 svenska kulturarbetare på livstid, har dock regeringen nu tänkt slopa och det morras i kulturleden. "Om vi skrev deckare hade vi inte behövt den" säger Jan Myrdal och det är säkert helt riktigt.
Det är inte mycket pengar det handlar om egentligen ( ca 17 miljoner kr under ett år), men liksom VD-bonusar och politikerlöner som stiger i dåliga tider, handlar även detta om symbolvärde. Många av oss lever under väldigt krävande betingelser just nu och att då kunna motivera att en kulturarbetare - vars verk i somliga fall endast når ut till en begränsad elit - ska skyddas från de dåliga tiderna med hjälp av statliga allmosor blir ingen lätt match. Att sedan tilltaget från regeringshåll liknar ett mastodontpopulistiskt skamgrepp på en förment vänsterorienterad yrkeskår mitt under pågående valrörelse - det är en helt annan historia.
Källa:
Nilsson, Kerstin & Mikael Stengård: "Konstnärer - snart utan lön", i: Aftonbladet [online].
Publicerad 20100217. Tillgänglig 20100218. URL: http://www.aftonbladet.se/kultur/article6621557.ab
TÅGaparty.
Tåg är ett miljövänligt sätt att resa. Om det hela sköts rätt kan det också vara riktigt angenämt. Det är rofyllt att se landskapet susa förbi fönstret och känna krängningarna på rälsen. Dessvärre har det utvecklats till en besvärlig reseform och denna snörika och kalla vinter har inte förändrat resenärernas syn till det bättre.
Det är den 22 februari och SJ:s Jan Forsberg - VD för ett av Sveriges mest utskällda företag - håller presskonferens. Där får han stå till svars för varför det rådande trafikkaoset - med inställda turer, ändlösa förseningar och bristande information - har uppkommit. Problemet har sin grund dels i att politikerna har struntat i att ta beslut som borgat för ett tillräckligt underhåll av järnvägsnätet och dels i att ingen har ett övergripande ansvar. SJ har ansvar för sina tåg, Banverket ska stå för plogning och spårunderhåll och till detta kommer alla mindre bolag som tack vare avregleringen sköter om trafiken på vissa sträckor.
Avregleringen av järnvägstrafiken ses som ett chansartat ideologiskt högerexperiment av belackarna. Om det realiseras fullt ut kommer Sverige att vara det enda landet i Europa med helt avreglerad järnvägstrafik. Redan nu kan vi ana vartåt det lutar, kvalitetsmässigt sett. Storbritannien avreglerade också men staten höll ändå ett strikt vakande öga för att se till att de privata aktörerna upprätthöll en lägsta servicenivå. Den viktigaste linjen - mellan London och Edinburgh - har till och med återgått i statlig ägo efter att National Express inte kunnat sköta sina åtaganden.
I ett glesbefolkat land som Sverige kommer möjligheten att välja tåg som alternativ att bli en regional fråga. I områden med många resenärer kommer bolag att slåss om trafikrättigheterna och därmed tvingas lägga låga bud som inte ger ekonomiskt utrymme för inköp av moderna vagnar, införsel av ett vettigt biljettsystem eller någon kundservice värd namnet. I områden med få resenärer kommer inga privata bolag ens att vara intresserade av att sköta trafiken, eftersom lönsamheten är låg. Detta tvingar fler att ta bilen eller välja andra sätt att resa som inte är lika miljövänliga och detta går ju stick i stäv med den hållbara utveckling vi så väl behöver. Om vi ser förbi kvartalsrapporter och årsvinster inser man snabbt att på lång sikt finns inga vinnare alls. Hur (klimat-)smart är det?
Källor:
Hallengren, Lena m. fl: "Vi river upp avregleringen av Sveriges järnvägstrafik", i: Dagens Nyheter [online]. Publicerat 20090701. Tillgänglig 20100222.
URL: http://www.dn.se/opinion/debatt/vi-river-upp-avregleringen-av-sveriges-jarnvagstrafik-1.901937.
Sandlin, Lena: "Avreglering medför risker", i: Västerbottens Folkblad [online].
Publicerad 20090708. Tillgänglig 2010022. URL: http://www.folkbladet.nu/?p=150415.
"Vi beklagar att vi inte räcker till", i: Aftonbladet [online].
Publicerad 20100222. Tillgänglig 20100222.
URL: http://www.aftonbladet.se/nyheter/article6656343.ab.
Bildkälla:
http://hotlineoncall.nationaljournal.com/train_old.jpg
Daller bakom galler.
Idémakarna på produktionsbolagen gnuggar oupphörligen geniknölarna för att komma på nya, galna koncept som kan locka tittare. Till favoriterna hör den typ av program där människor försätts i pinsamma situationer, tävlar, röstar ut varandra eller genomgår olika typer av förändringar (t. ex bli älskvärda eller lyckas skaffa en karl att gifta sig med). Det senaste är en dokusåpa där överviktiga ska låsas in på ett fängelse i två månader - utan att träffa sina familjer - och under vistelsen coachas till ett bättre och hälsosammare liv till dess att målet är uppnått.
Övervikt är definitivt inte nyttigt. Det belastar leder, skelett och cirkulation. Man löper större risk att drabbas av diabetes och hjärtsjukdomar. Förutom alla fysiska problem är övervikt dessutom oerhört stigmatiserande. Med det associeras nämligen andra mindre smickrande egenskaper och det bemötandet från omvärlden påverkar naturligtvis också den överviktiga individen negativt. I det överflödssamhälle vi lever i har det upphöjts till dygd att motstå alla frestelser och den som inte klarar det är karaktärslös, lat och kanske till och med lite dum. Det borde ju vara en smal (!) sak att äta mindre och motionera mera. Många överviktiga skyller i sin förtvivlan på fel i ämnesomsättningen, eftersom en sådan problematik lyfter skulden för extrakilona från den enskilde, men i realiteten är det en ytterst liten andel som verkligen lider av detta. För majoriteten är trots allt arvet och livsstilen avgörande.
I TV-program som "Du är vad du äter" och "Biggest Loser" bygger retoriken delvis på att deltagarna inte är fullvärdiga, tänkande människor. De konfronteras brutalt med sitt kroppsliga misslyckande i speglar, på vågar och via dignande bord där alla deras kaloririka synder dukas upp och skärskådas. Före-bilderna filmas gärna i provrumsbelysning (vi vet ju alla hur smickrande sådan kan vara) ur grodperspektiv för att valkar, ölmagar, gropiga lår och dallrande rumpor ska framstå så monstruösa som möjligt och sedan skäller man på dem, ungefär som på hundvalpar som kissat inomhus eller barn som varit olydiga ("Se här - titta vad du har gjort! Fy på dig!"). När veckorna har gått och träning och bättre diet gjort sitt, får de så småningom beröm av samma programledare som tidigare förlöjligade dem, och också möjlighet till inträde i den smala, lyckliga gemenskapen.
Alltfler blir feta trots att vi aldrig någonsin tidigare varit så välinformerade om vad det inebär att leva ett hälsosamt liv. USA var länge unikt med många extremt feta men vi européer ligger numera inte långt efter. Det är en utveckling som naturligtvis inte är önskvärd. Samtidigt som viktkurvan i gemen pekar uppåt fortsätter allt magrare modeller stolpa runt på catwalkerna och sprida ett ideal som är ouppnåeligt - och lika farligt som övervikt - för de allra flesta. Många av oss vet att fetma kan vara farligt, men medvetenheten om hälsoriskerna med självsvält och extrema dieter är inte alls lika utbredd. Därför skulle heller ingen med önskan om en fortsatt karriär inom showbusiness komma på tanken att låsa in en hop anorektiker i finkan för att de skulle lära sig äta igen - även om de i precis i lika hög grad riskerar att gå en för tidig död till mötes.
Källa:
Bergfeldt, Carina: "Tjocka kan hamna i fängelse", i: Aftonbladet [online].
20100216. Tillgänglig 20100217.
URL: http://www.aftonbladet.se/nyheter/article6615955.ab
Mal-placerad.
Vill bli en del av det förunderliga.
Känna mina konturer suddas ut och försvinna.
Allt det mörka och tunga blir en
halvt glömd mardröm jag vaknar ur
och det svartblanka tvivel som legat inkilat
under hjärtats knutna näve
löses upp i ett extatiskt intet.
En vilseledd foton som aldrig slutar söka.
Ständigt i rörelse i ditt universum.
Vilken (ärt-)soppa!
H.C Andersens klassiska saga om prinsessan som trots tjugo dunbolster förnimmer den ärta som förstör hennes nattro känner vi väl alla igen. I sagan är det ett tecken på hög status att vara ömhudad. Vi vet dock att det i den verkliga världen - i dessa tider i synnerhet - krävs något helt annat av oss alla.
Men vi tampas alla med ärtor - även om de är mindre bokstavliga än den kinkiga prinsessans. Storleken varierar förstås, men inte bara den, utan också den subjektiva upplevelsen av dem. I ett utifrånperspektiv kan en persons plågoris te sig skrattretande bagatellartat, medan det för innehavaren är ett fullkomligt oöverstigligt hinder. Å andra sidan kan andra sorglöst övervinna ärtor som förefaller enorma i andras ögon, bara genom sin livsglädje och envishet. Inställning och attityd styr vår förmåga att handskas med problem och motgångar - så mycket står klart. There is no reality - only perception.
Att vi lever i ett samhälle med hårdnande klimat läser och hör vi varje dag. Ärtorna växer i antal och storlek för dem som redan sen förut hade det sämst, nu när arbetslösheten brer ut sig och svångremmen dras åt. En del människor råkar riktigt illa ut och deras ärtor liknar mer sisyfosstenar än något annat. Alexandra Johansson, den utförsäkrade trebarnsmamma som skrev en debattartikel i Aftonbladet om konsekvenserna av alliansens sjukförsäkringsreform, har utifrån sitt eget perspektiv fått sin ärta rejält uppgraderad. Den moderate politikern Gunnar Axén och partikollegan Helena Rivière skriver däremot i sin replik på inlägget att ärtan snarare är en produkt av Alexandras lättja och ovilja att återgå till ett yrkesverksamt liv. Diskussionens vågor har gått höga kring arbetslinjen (inte bara tack vare den bajsdebatt som Edvard Unsgaard startade: http://frokengiftig.blogg.se/2010/january/let-s-facebook-it.html) och den tidsbegränsade sjukförsäkringen och det är svårt att vara strikt objektiv när det gäller situationen som Alexandra och fler med henne befinner sig i. Jag kan inte objektivt bedöma henne, ärtan och i vilken utsträckning dess negativa inverkan på henne och hennes tillvaro är verklig (som hon själv säger) eller inbillad (som moderatduon antyder).
Jag befinner mig någonstans i mitten på den där vanskliga gungbrädan, vacklande mellan ytterligheterna, rädd för att bli alltför dogmatisk och kategorisk. Dilemmat uppstår för att jag dels faktiskt tycker det är rimligt att bara de som verkligen är sjuka och helt oförmögna att försörja sig själva ska få tillgång till sjukersättning, och dels att jag är övertygad om att det är väldigt svårt att bedöma den fulla verkan av någon annans ärta innan man legat minst en natt på den.
Källor:
Axén, Gunnar & Helena Rivière: " 'Sjuka' Alexandra vill inte försörja sig själv", i: Aftonbladet [online].
Publicerad 20100125. Tillgänglig 20100210.
URL: http://www.aftonbladet.se/debatt/debattamnen/samhalle/article6483262.ab
Johansson, Alexandra: "Vill du ha mitt utförsäkrade liv?", i: Aftonbladet [online].
Publicerad 20100115. Tillgänglig 20100210.
URL: http://www.aftonbladet.se/debatt/debattamnen/samhalle/article6431136.ab
Nalleprinsen och Hans Polare.
I Am The Wallraff.
I det tuggande mörkret - fanns jag.
Längst därnere.
Likt en kolögd Judas
i den nedersta kretsen.
Infiltratören i järnfilspånet.
Korrespondenten i ett krig
dittills utkämpat av röstlösa.
Han som avstod illusionen.
Likt trollkarln som ur hatten
drar slaktade kaniner.
Den som avslöjade hyckleriet.
Genomskådade polityren
och hittade grottekvarnen.
Jag kved hjälplös på bottnen.
En blödande Brutus
när reningen blottat köttet.
Längst ner i djupet - fanns jag.
Bakgrund:
Günther Wallraff, tysk journalist och författare född i Köln 1942, gjorde sig känd för sina industrireportage under 70- och 80-talen. Under sistnämnda decennium uppträdde han under täckmantel som den turkiske gästarbetaren Ali och avslöjade både den diskriminering och smuggling av arbetskraft som förekom i det dåvarande Västtyskland. Detta beskrev han i boken Längst därnere (Ganz Unten) som gavs ut 1985. Att bedriva undersökande journalistik under falsk identitet bär hans namn och har blivit ett begrepp - att wallraffa.
Källa:
"Günther Wallraff". Wikipedia. Publicerad 20100202. Tillgänglig 20100211.
URL: http://sv.wikipedia.org/wiki/G%C3%BCnter_Wallraff
FÅvitskt No More.
Det finns ett verb som mer än andra genomsyrar den inställning många har till hur världen borde fungera. Ett verb som cementerar bilden av medborgare i ett samhälle som passiva mottagare. Det verbet är FÅ.
En förutsättning för att någon ska kunna FÅ är att det också finns någon som kan GE. De två hänger ihop. Det kan vara mycket tillfredsställande att vara givare. Du är behövd, andra förlitar sig på dig och du kan begära gentjänster. Det kan å andra sidan också vara väldigt kravfyllt och otacksamt, i synnerhet när de som FÅR ser det som helt självklart att FÅ och detta utan någon som helst motprestation. Ungdomar sägs ofta vara sådana som förväntar sig att FÅ och det upprör alltid den äldre generationen. De sistnämnda älskar att svänga sig med floskler som "på min tid fick man inte..." och "när jag var ung, så...", men tenderar att glömma bort att deras föräldrar var av precis samma åsikt när det begav sig, sisådär två decennier tidigare. Därför kan man förutsätta att "den förfärliga ungdomen" är en inställning som är lika gammal som mänskligheten själv. Dock finns det inte något konkret bevis för att "redan de gamla grekerna" tänkte sålunda om den yngre - i vissas ögon respektlösa - generationen. Sokrates brukar tillskrivas ett ilsket citat där han fördömer dem och deras brist på respekt, men det finns faktiskt inga historiska belägg för att han någonsin yttrat dessa ord.
På tur för att i vår samtid granskas av de äldre generationen står 80- och 90-talister, en generation som inte tvingats kämpa för samma saker som generationerna innan kämpade för. De är födda in i ett samhälle med religionsfrihet, kvinnlig rösträtt, skolplikt för alla, fackföreningar och föräldrapenning. Det mesta har generationerna före dem redan uppnått. Redan som barn fick de del i cybersamhället med internet, mobiltelefoner, digital-TV och globalisering. Dessa förutsättningar ger dem dels ett helt annat perspektiv på tillvaron och dels helt andra förväntningar på livet. Det finns de som menar att det handlar om orealistiska förväntningar, eftersom de sägs vilja leva ett gott liv, men inte jobba för det, och äga saker, men inte gärna betala för dem. Ergo är de arbetsovilliga, bekväma, bortskämda, lata, gnälliga och allmänt ointresserade av allt som den äldre generationen värdesätter. Och visst - det finns 80- och 90-talister som uppfyller just dessa kriterier, men dessa egenskaper är tyvärr inte unika just för dem. Gnället och bekvämligheten har djupare rötter än så.
Välfärden - såsom den äldre generationen känner den - håller på att monteras ner. Kraven blir hårdare, myndigheter trogna paragrafryttare och politiker en grupp som i talarstolen oftast får motivera försämringar i det sociala skyddsnätet. Välfärden är en viktig trygghet, men den har dessvärre också bidragit till att passivisera oss. Vi har inte uppmuntrats till att vara drivande i våra egna liv utan väntar med armarna trotsigt i kors på att någon ska GE oss det vi behöver och rimligtvis borde FÅ. Det har ju alltid inpräntats i oss att vi ska FÅ! Men det går inte längre. Trycket på den sociala apparaten har av en rad anledningar ökat de senaste decennierna och intäkterna täcker inte utgifterna. Det naturliga kan inte längre vara att FÅ, men den retoriken dröjer sig fortfarande kvar i det offentliga samtalet och hjälper till att konservera synen på oss själva som stillasittande recipienter. Betydelsen av det sociala skyddsnätet som grundtrygghet ska inte förringas, men vi måste själva bli aktiva i våra liv!
Förslagsvis kan vi börja med de som är unga nu och inleda den nödvändiga förändringen i inställning där. Kanske borde vi till exempel inte säga att barn och ungdomar ska FÅ en utbildning, utan att de istället ska ha rätt och möjlighet att SKAFFA sig en utbildning? Med en sådan retorik som utgångspunkt kan ingen undslippa det personliga ansvaret för att ta tillvara på de möjligheter som faktiskt finns.
Källor:
Olausson, Peter: "Sokrates om ungdomen". Hexmasters Faktoider.
Publicerad 20100213. Tillgänglig 20100215.
URL: http://www.faktoider.nu/cgi-bin/visa.cgi?sida=sokrates.html&m=2&q=Sokrates&markera=ja
Bildkälla:
http://4.bp.blogspot.com/_9-faxETf61M/SpPTfU_FJnI/AAAAAAAAAK0/0zMTPPgHUAc/s400/affisch+jobb+%C3%A5t+unga.jpg
När SHEENet inte bedrar.
Den amerikanske skådespelaren Charlie Sheen (eller Carlos Irwin Estevez som han egentligen döptes till) är rejält i blåsväder. Under julhelgen hamnade han i bråk med sin hustru sedan ett drygt år tillbaka och åtalas i dagarna för hotelserna och knivviftandet som då ägde rum. Det är enligt initierade källor inte första gången som det har gått våldsamt till i det sheenska hemmet, men hustrun har tidigare inte anmält någon incident till myndigheterna.
Charlie Sheens skådespelarkarriär hade dalat betänkligt när han först genom att ersätta Michael J Fox i Spin City och sedan tack vare sitcomen "2 1/2 män" åter hamnade i rampljuset. I serien spelar han den obotlige kvinnokarlen, festprissen och reklamjingelskaparen Charlie Harper som efter den omaka broderns Alans skilsmässa får honom och sonen Jake som inneboende i sin malibuvilla. Det finns - förutom förnamnet - stora likheter mellan rollfiguren och skådespelaren själv. Efter en framgångsrik filmkarriär med roller i filmer Oliver Stones vietnamepos Plutonen (1986) och samme regissörs hatkärlekshyllning till 80-talets finansgirigbukar i Wall Street året efter, figurerade Sheen under 1990-talet i avslöjandena kring Beverly Hills-madamen Heidi Fleiss när hon visade sig ha försett honom och andra namnkunniga kändisar med lyxprostituerade. Sheens karriär skadades allvarligt av denna inblandning, samt av ett omfattande kokainmissbruk och det var först i och med Spin City som Sheen kom in från B-kändiskylan. Trots avgiftning och sponsorer har Sheen inte riktigt kunnat hålla sig borta från drogerna och det har inte heller hans nuvarande hustru lyckats med. Frågan är hur framtiden ser ut för paret - oavsett vilken dom rättegången resulterar i.
Rollen som Charlie Harper - en man som bekymmerslöst festar sig igenom livet och avverkar kvinnor i samma takt som underkläder - bör med andra ord komma ganska naturligt för Charlie Sheen med tanke på hans brokiga bakgrund. Detta säger oss att verkligheten inte alltid överträffar dikten. Ibland visar den sig helt enkelt bara vara precis lika eländig.
Källor:
"Charlie Sheen". Wikipedia. Publicerad 20100112. Tillgänglig 20100209.
URL: http://sv.wikipedia.org/wiki/Charlie_Sheen
Sundholm, Magnus: " De tog kokain - sen hotade han med kniv", i: Aftonbladet [online].
Publicerad 20100107. Tillgänglig 20100209.
URL: http://www.aftonbladet.se/nojesbladet/klick/article6388283.ab
DRAG i långbänk.
Det handlar om en resa till det soliga Gran Canaria. Vem betalade för den? Vad var syftet? Var det lämpligt för en ledamot arvoderad av riksdagen att utnyttja erbjudandet? Enligt Fredrick Federley lyckades Aftonbladet skapa en höna av en mikroskopisk fjäder. I egenskap av skribent för gaysajten Hanky - inte riksdagsman - reste han till Gran Canaria och skulle som en del av motprestationen skriva om resmålet. Aftonbladet ifrågasatte det lämpliga i att en folkvald - oavsett under vilken flagg han gjorde det - tog emot en bjudresa av det här slaget. Federley försvarade sig enligt tabloiden med att det var hans dragpersonlighet Ursula som åkte på hankyuppdraget - inte riksdagsledamoten - och denna HBT-twist gjorde säkerligen hela historien extra mumsig för kvällspressen. Ett nätt litet drev drogs igång.
Media är en statsmakt. Dess roll är att informera, granska makthavare av olika slag, bilda opinion, sakligt undersöka och uppmärksamma. Tanken är att de ska förmedla nyheter men ibland skapas också nyheter - av tvivelaktig art. Det gäller nämligen att kunna balansera mellan det sakligt granskande och det primitivt sensationslystna ögat och det är inte helt lätt. En annan typ av balans bör de riksdagsledamöter som bedriver annan verksamhet vid sidan om sitt politiska uppdrag vara medvetna nog för att kunna upprätthålla. Alla har dessvärre inte utrustats med det goda omdöme och sunda förnuft som krävs. Under hösten uppmärksammades bl. a att Thomas Bodström utnyttjade sin position i riksdagen för att vid talarstolen i plenisalen göra reklam för en av sina kriminalromaner, samt att han alltför ofta varit frånvarande vid viktiga voteringar och möten för att istället kunna uppträda och ta betalt i egenskap av jurist. Att Bodström inte kunde se något konstigt i sitt agerande vittnar om en synnerligen skev inställning till hur man sköter sina åtaganden som man kan befara är utbredd bland våra folkvalda.
Tyvärr har den rättmätiga mediebävningen kring riksdagsledamöterna och deras lukrativa extraknäckande klingat av och istället för en seriös debatt om moral och etik inom det politiska livet bestod efterskalvet tragiskt nog i att ifrågasätta varför en sunkig 2000-talskopia av Dame Edna reste till Gran Canaria i två dygn.
Källor:
Bass, David: "Här bryter Bodström mot riksdagens regler", i Expressen [online].
Publicerad 20091009. Tillgänglig 20100213.
URL: http://www.expressen.se/Nyheter/1.1738488/har-bryter-bodstrom-mot-riksdagens-regler
Federley, Fredrick: "Generellt om Ursulagate". http://federley.blogspot.com.
Publicerat 20100211. Tillgängligt 20100213.
URL: http://federley.blogspot.com/2010/02/generellt-om-ursulagate.html
Östman, Karin: "´Det var inte jag - det var Ursula", i: Aftonbladet [online].
Publicerad 20100210. Tillgänglig 20100213.
URL: http://www.aftonbladet.se/nyheter/article6576799.ab
Moderate Money.
Moderata riksdagsledamöter har fuskat med demokratin, avslöjar Expressen. Flera av dem har egendomligt nog fått en stor andel av sina röster i Rinkeby-Tensta - områden som inte ens hör till deras valkretsar. Det har nämligen visat sig att de via en gemensam "valfond" har betalat medlemsavgifter åt väljare som värvats och i gengäld fått ta hand om dessas valsedlar för att se till att "rätt" kandidater (dvs de som givit bidrag till "valfonden") skulle få sina kryss. Det handlade i praktiken om att köpa röster. Är det inte det det alltid handlar om?
Politik är en mycket dirty business. Oavsett partifärg handlar det om att putsa det ideologiska innehållet så att det passar lynniga väljare och deras lika lynniga plånböcker. Detta resulterar i att ideologin - i den mån den alls finns kvar - blir anonymt strömlinjeformad för att kunna anpassas efter de opinionsvindar som blåser just den veckan. Politik är inte det minsta ärofullt. Det är gnabb och tjuvnyp i en glorifierad sandlåda och handlar till syvende och sist om kontanter och rätt kontakter.
Med hjälp av jobbskatteavdraget har moderaterna och deras stödpartier sett till att svenskar i arbete fått sänkt skatt (de övriga som av olika anledningar åker snålskjuts på välfärdsstaten får klara sig bäst de vill så här i första skedet). De lynniga plånböckerna har fått sitt. Det var ju faktiskt det alliansen lovade oss och vi har också fått rundligt betalt för de röster som i förra valet lades på "rätt" kandidater. De hugade riksdagsspekulanter som ägnat sig åt lite mer direktverkande omfördelningspolitik får nu rättmätigt på tafsen av partiledningen, men ska man se krasst på saken är det ju ingen principiell skillnad vi talar om. Metoden är i grunden densamma; det är bara proportionerna som skiljer, trots allt. Eller?
Källa:
Svensson, Niklas & Karl-Johan Karlsson: "De utreds för valfusk", i: Expressen [online].
Publicerad 20100214. Tillgänglig 20100214.
URL: http://www.expressen.se/Nyheter/1.1881601/de-utreds-for-valfusk
Dunka Dunka.
d
u
n
k
d
dunk-dunk- u dunk-dunk-
dunk-dunk, dunk-dunk, dunk-dunk, dunk-dunk,
dunk-dunk, dunk-dunk, kom hit, dunk-dunk, dunk-dunk,
dunk-dunk, dunk-dunk, dunk-dunk, dunk-dunk, dunk-dunk,
dunk-dunk, dunk-dunk, var min , dunk-dunk, dunk-dunk,
dunk-dunk, dunk-dunk, dunk-dunk, dunk-dunk, dunk-dunk,
dunk-dunk, dunk-dunk, se mig , dunk-dunk, dunk-dunk,
dunk-dunk, dunk-dunk, dunk-dunk, dunk-dunk, dunk-dunk
dunk-dunk, dunk-dunk, kyss mig, dunk-dunk, dunk-dunk,
dunk-dunk-dunk-dunk-dunk-dunk-dunk-dunk-dunk-dunk-
dunk-dunk-dunk-dunk bara vi dunk-dunk-dunk-dunk-
dunk-dunk, dunk-dunk, dunk-dunk, dunk-dunk-
dunk-dunk, här nu, dunk-dunk,
dunk-dunk, dunk-dunk,
dunk-dunk
älskar
dig
.
.
.
.
Höjden av fåfänga.
Botox är en försvagad form av nervgiftet botulinumtoxin, ett gift som är så kraftigt att ett snapsglas skulle vara tillräckligt för att utplåna hela Sveriges befolkning. Under senare år har det blivit en populär snabbkur för att släta ut rynkor eftersom det förlamar ansiktsmuskulaturen, men det används även mot hjärnskaderelateterade spasmer och skelning. Människor är beredda att göra det mesta för att se unga och vackra ut eller för att leva upp till sin tids eller kulturs mer eller mindre skruvade ideal. Under historiens gång har exempelvis smink varit en angelägenhet för både män och kvinnor, men med olika syften. Kroppsmålning med starka färger var vanligare under den tidiga historien, medan mer modern sminkning har som mål att ge bäraren en naturlig men förbättrad look. I forntida gravar har man funnit allehanda sminktillbehör som visar på den utbredda uppfinningsrikedomen. Puder innehållande blyvitt tog förmodligen livet av ett ansenligt antal människor medan det var i bruk och extrema hårfärgnings- och hårblekningsmetoder resulterade i skallighet bland många av invånarna i det antika Rom. Numera ställs helt andra krav på sminkets säkerhet och kvalitet och efter ett uppehåll på ett par hundra år har smink till vardags för män gjort sitt återtåg i vissa kretsar.
Men det finns ändå mer extrema metoder för att forma kroppen efter rådande ideal. Fotbindning är en gammal kinesisk sed. När en flicka var sex år bröt man hennes tår och band ihop foten så att den inte kunde växa normalt. En idealisk s.k liljefot var omkring tre tum lång. Om foten var längre än 4 tum fick den inte ens använda sig av benämningen. De högreståndsflickor som blev offer för bruket var beroende av sin omgivning och kunde inte utföra något arbete. De medsystrar vars fötter inte var bundna hade svårare att bli gifta eftersom de inte ansågs ha samma höga status. I andra kulturer har man istället bearbetat andra kroppsdelar. Bland kayanfolket i Thailand använder man till exempel halsringar. Medan en flicka växer tillförs ringar av metall allteftersom för att töja och få halsen så lång som möjligt. Ju längre hals desto högre status.
Metoderna har växlat genom historien men det handlar alltjämt om att leva upp till ideal som ligger på gränsen till och ibland inom ramen för det omänskliga. Förr gick det via giftigt puder, hårlösa skallar och deformerade skelett och idag finns det nervgift, bröstimplantat och diverse andra fyllnadsmaterial att leka med. I bräschen för allt detta går förstås de arma människor som lever sina liv i både verkligt och inbillat rampljus. Det är inte utan att det med ens känns rätt bekvämt att tillhöra de anonymas skara.
Källor:
"Botulinumtoxin". Wikipedia. PUblicerad 20100113. Tillgänglig 20100207.
URL: http://sv.wikipedia.org/wiki/Botulinumtoxin
"Fotbindning". Wikipedia. Publicerad 20091224. Tillgänglig 20100207.
URL: http://sv.wikipedia.org/wiki/Liljef%C3%B6tter
"Halsring". Wikipedia. Publicerad 20091028. Tillgänglig 20100207.
URL: http://sv.wikipedia.org/wiki/Halsring
Julander, Oscar: "Nya släta Fadde", i: Expressen [online]. Publicerad 20100204. Tillgänglig 20100207.
URL: http://www.expressen.se/noje/fredag/1.1870021/nya-slata-fadde
"Puder". Wikipedia. Publicerad 20100130. Tillgänglig 20100207.
URL: http://sv.wikipedia.org/wiki/Puder
"Smink". Wikipedia. Publicerad 20100205. Tillg'änglig 20100207.
URL: http://sv.wikipedia.org/wiki/Smink
Bildkälla:
http://blog.case.edu/finalargument/2007/09/22/400px-Kayan_woman_with_neck_rings.jpg
OS på hal IS.
Olympiska spelen har sitt ursprung i det antika Grekland. De moderna spelens fader var den franske adelsmannen Pierre de Coubertin - generalsekreterare i franska riksidrottsförbundet - som lyfte dem ur historiens glömska 1896. Dessförinnan hade det inte hållits några spel sedan år 394 då de förbjöds av kejsar Theodosius.
Inledningsvis var de olympiska spelen ingen stor angelägenhet, men arrangemanget har växt för varje år. En talande jämförelse visar utvecklingen. Till exempel deltog 27 nationer i spelen i Stockholm 1912 med sammanlagt 2 547 idrottsutövare. Detta kan jämföras med de senaste spelen i Beijing 2008 då 204 nationer med sammanlagt 10 708 idrottsutövare deltog.
Från början var spelen ett ickekommersiellt forum för amatöridrottare. Så är inte längre fallet. Kommersialismen gjorde sitt inträde i spelen under 1960-talet, och fick kanske sin höjdpunkt i och med sommarspelen i Atlanta 1996. EFter detta har IOK (Internationella Olympiska Kommittén) strävat mot återhållsamhet i detta avseende. Det krav på enbart amatöridrottare som inledningsvis fanns luckrades slutligen upp under 80-talet och under de senaste sommarspelen var det enbart inom boxningen som amatörkravet kvarstod.
OS har också varit politisk skådeplats, t. ex spelen som hölls i Berlin 1936, då regimen ville förbjuda judiskt deltagande - dock utan framgång. Spelen i Moskva 1980 blev kontroversiella tack vare invasionen av Afghanistan och USA:s (och andra västländers) bojkott av spelen av denna anledning. Sovjets svar på detta blev en bojkott av spelen i Los Angeles fyra år senare.
De senaste spelen som hölls i Beijing förorsakade massiva protester eftersom Kina är en diktatur där yttrande- och åsiktsfriheten är starkt begränsade. Inför spelen tvingades hundratusentals kineser överge sina hem, eftersom områdena skulle ge plats åt nya tävlingsarenor och OS-byar för deltagarna. Den svenska vice ordföranden i IOK, Kristina Lindberg, försvarade valet av Beijing med att idrott och politik måste kunna hållas åtskilda och att idrotten ska ses som en möjlighet för ökad förståelse och tolerans. Idrotten ska med andra ord inte bära något ansvar för hur det är ställt med mänskliga rättigheter och demokrati där den utövas. IOK fick trots sina försök att svära sig fria en hel del att tampas med och försvara inför spelen i Kina och detta måhända kommittén också förutsåg. Därför är det inte förvånande att skådeplatsen för vinterspelen 2010 blev Kanada, ett land som faktiskt aldrig gjort något större väsen av sig.
Det blev väl helt enkelt lugnast så.
Källor:
Helin, Elsa: "Kina, OS och mänskliga rättigheter". www.sr.se.
Publicerat 20070807. Tillgänglig 20100208.
URL: http://www.sr.se/cgi-bin/ekot/artikel.asp?Artikel=1523637
"Olympiska spelen" Nationalencyklopedin. Tillgänglig 2010-02-08.
URL: http://www.ne.se/lang/olympiska-spelen
"Olympiska spelen". Wikipedia. Publicerad 20100127. Tillgänglig 20100207.
URL: http://sv.wikipedia.org/wiki/Olympiska_spelen
Krämp-aktigt.
Larmrapport efter larmrapport drabbar oss med stora, svarta rubriker. Fula eller missfärgade naglar kan tyda på sjukdom i lymfsystemet eller cancer, ett vanligt magont kan vara magsår eller cancer och en brun hudfläck kan vara en ofarlig pigmentfläck eller cancer. Trötthet, yrsel, andfåddhet kan alla vara symptom på svåra sjukdomstillstånd och vi uppmanas att ta dem på fullaste allvar. Det senaste i raden av larm handlar om hjärtsjukdom. I en artikel i Expressen berättas nämligen att tandsmärtor och vanliga förkylningssymptom i själva verket kan vara indikatorer på en förestående hjärtinfarkt.
Det är viktigt att ta hand om sig. En god hälsa kan inte köpas för pengar utan styrs av generna, den omgivande miljön och ens eget leverne. De flesta av oss har en sund inställning till hälsa och kan själva avgöra hur vi mår utan överdrifter åt något håll. En hypokondriker tror sig däremot alltid vara sjuk. Huvudvärken är en hjärntumör och magknipet är detsamma som tarmvred i vardande. Hypokondri är ett psykiskt tillstånd där den sjuke förtränger sin själsliga pina och istället låter den ta sig uttryck i fysiska besvär. Kroppens normala signaler tas för sjukdom och tillståndet blir en världsfrånvänd tillflykt för den som inte klarar av livets alla krav och pålagor. Att vara sjuk blir det centrala i tillvaron och hypokondrikern är varken lat eller arbetsovillig utan känner bara ett stort behov av vila och tid till att vårda den kropp som enligt kvällstidningarna oupphörligen hotas av allehanda krämpor.
Vad får alla dessa larmrapporter för konsekvenser för oss? För kvällspressen innebär det förstås ekonomisk vinning i och med ökad lösnummerförsäljning - men för samhället i övrigt? Hypokondriker och andra inbillningssjuka får åtminstone en rikare flora av sjukdomar att välja bland, en flora som dessutom är mer lättillgänglig än tegelstenstjocka läkarböcker där man som lekman slåss med det medicinala latinet. Men vad värre är; en överhängande risk med alla fläskiga uppslag med översikter över malignt melanom och skiviga naglar är att redan hårt belastade akutmottagningar får lägga alltmer tid på att diagnosticera vanliga förkylningar och nageltrång medan allt mindre av den blir över till dem som verkligen behöver hjälp.
Detta - om något - är väl ändå ganska sjukt?
Källor:
Bäsén, Anna: "Halsont kan vara en hjärtinfarkt", i: Expressen [online].
Publicerad 20100204. Tillgänglig 20100205.
URL: http://www.expressen.se/halsa/1.1869149/halsont-kan-vara-en-hjartinfarkt
Hagström, Maria: "Kolla dina naglar - du kan vara sjuk",i: Aftonbladet [online].
Publicerad 20090719. Tillgänglig 20100205.
URL: http://www.aftonbladet.se/kropphalsa/article5532146.ab
"Hypokondri". Wikipedia. Publicerad 20100128. Tillgänglig 20100205.
URL: http://sv.wikipedia.org/wiki/Hypokondri
Fallenhet.
Jag föll snabbt.
Var inte rädd alls.
Hela vägen ner log jag.
Visste ju att jag skulle landa mjukt.
Det fanns absolut ingenting att vara rädd för.
Jag litade på mig själv och det kända omkring mig.
Fann garanti i min förmåga att manövrera.
Tyvärr en bleknad, nött trygghet,
men på den tiden ännu sann.
Det är annat nu.
Och jag faller.
Faller.
Engl-USCH Über Alles.
Det är inte alldeles lätt att heta Günther Oettinger. Inte lätt alls. För det är ju det här med språket. I slutet av förra året utsågs denne blivande 57-åring till posten som tysk EU-kommissionär av förbundskansler Angela Merkel, men utnämningen kritiserades eftersom hans erfarenhet av internationellt arbete var begränsad. I sitt ämbete har han vid ett flertal tillfällen poängterat vikten av engelska som den europeiska unionens arbetsspråk, men under ett tal vid Columbia University i USA blev de egna bristerna på området sorgligt tydliga. Vid flera tillfällen blev nämligen hans engelska så fullständigt obegriplig att innehållet svårligen gick fram till de engelskspråkiga åhörarna. Vid andra föreföll han säga sådant han inte själv förstod innebörden av och som grädde på språkmoset utelämnade han dessutom helt sonika besvärliga och svåruttalade ord. Detta har ofrånkomligt givit den forne advokaten och hans hårdnackade krav på god engelska inom EU ett löjets skimmer.
Engelska är minerad mark. Det är lätt att förledas tro att man behärskar det bättre än man i själva verket gör och språkgrodor är mer regel än undantag för oss som inte har det som modersmål. Det har till exempel visat sig att Carl Bildt i kommunikation med Bill Clinton benämnt sig "head of state", trots att det är kungen och ingen annan som innehar den titeln i vår monarki. Det gäller med andra ord att hålla tungan rätt i mun när man slänger sig med facktermer och politikermumbojumbo på ett främmande språk:
Jag rekommenderar att Herr Oettinger skyndsamt kontaktar närmaste språkinstitut och putsar upp sin knaggliga skolengelska till en nivå som anstår en tjänsteman med internationella åtaganden.
Varför inte Berlitz?
Källor:
"Günther Oettinger". Wikipedia. Publicerad 20100208. Tillgänglig 20100208.
URL: http://en.wikipedia.org/wiki/G%C3%BCnther_Oettinger
"Schwänglish" is Ze Vorking Language". www.germerica.net.
Publicerat 20100127. Tillgänglig 20100208. URL: http://www.germerica.net/node/4793
Svahn, Clas: "Bildts felsägning gav kunglig status", i: Dagens Nyheter [online].
Publicerad 20100207. Tillgänglig 20100208.
URL: http://www.dn.se/nyheter/varlden/bildts-felsagning-gav-kunglig-status-1.1040968
Nätvärk.
Julen är över sedan en dryg månad. I många av paketen i tomtens svällande i-landssäck dolde sig mobiltelefoner, laptops och modem till trådlösa nätverk. Den strålning från mobilmaster och kraftledningar som redan omgav oss dagligen har intensifierats ännu mer på grund av att människor måste kunna läsa sin favoritblogg när de sitter på café eller ringa hem till den kompis som inte är med på caféet och prata bort en stund om ingenting.
Strålningen är osynlig, men den finns där. Vi ser heller inte influensaviruset på handtaget vi just ska grabba tag i på väg in i gallerian, men vi vet att det kan finnas där - i synnerhet efter snart ett års prat om H1N1 och människor som försmäktat kopplade till respiratorer. Forskningen är inte enig huruvida strålningen är farlig för oss eller inte, men vissa människor hävdar med bestämdhet att de påverkas negativt av energifält och en del av dem i en sådan omfattning att de inte klarar att leva i det moderna samhället utan måste isolera sig ute i skogen i elsanerade stugor upplysta av fotogenlampor. Elöverkänslighet är ett svårdiagnosticerat tillstånd och därför är det svårt att veta hur många som upplever det här problemet. Vanligtvis delas de som söker hjälp in i två huvudgrupper; de som upplever besvär vid bildskärmsarbete och de som drabbas av symptom som huvudvärk, trötthet och ögonirritation i miljöer där det finns gott om elektromagnetiska fält. Majoriteten av de drabbade är kvinnor och forskare har spekulerat i orsakerna till överkänsligheten. Det har visat sig att eläverkänsliga är hypersensitiva, vilket innebär att de reagerar mer än andra på yttre stimuli son ljus och ljud. Sedan har man också försökt se och eventuellt klarlägga samband med andra faktorer, t. ex de drabbades psykosociala miljö, graden av stress och livssituationen i stort. Detta beroende på att så kallade provokationstester inte har visat att de överkänsliga i någon större utsträckning än kontrollgruppen har kunnat känna av huruvida ett elektromagnetiskt fält varit aktivt eller inte.
Liksom en del andra svårdefinierade sjukdomstillstånd råder det oenighet kring om det är äkta eller inbillat och det finns forskning, till exempel de nämnda provokationstesterna, som skulle kunna tyda på det senare. Får man besvär när man har närkontakt med en påslagen mobiltelefon eller sitter vid en bildskärm utan att det går att bevisa vetenskapligt, förmodas det att tillståndet är psykosomatiskt och beroende på andra faktorer än strikt fysiska. Det är här linan blir slak att balansera på, för genast blir det svårare för drabbade att bli tagna på allvar av både läkare och omgivning. Psykiska tillstånd är fortfarande stigmatiserande och en stukad fot väcker fortfarande mer obesvärat medlidande än en stukad själ. Men om det nu är så att tillståndet är verkligt, men bara svårt att påvisa med hjälp av rationella indikatorer och variabler - hur ser framtiden ut? Riskerar de drabbade att bli fler i takt med att det trådlösa umgänget växer? Statistiken tyder inte på detta. Den visar tvärtom att antalet drabbade var som störst under slutet på 80- och början på 90-talet och sedan har minskat stadigt. Vad beror siffrorna på? Var det hela en trend eller är det bara färre som söker hjälp hos vården?
Oavsett vad vetenskapen idag säger om strålningen som omger oss och de försök som gjorts, kommer det att visa sig först en bit in i framtiden hur de barn och ungdomar - som idag har en tätare relation till mobiltelefonen än till något annat i sitt liv - påverkas av den imorgon. Kanske kommer nästa generation att tycka att vi var alltför villiga att experimentera med våra egna liv i lättillgänglighetens namn.
Källa:
"Fokus elöverkänslighet". www.forskning.se.
Publicerad 20070920. Tillgänglig 20091212.
URL: http://www.forskning.se/temaninteraktivt/teman/elektromagnetiskafalt/fokuseloverkanslighet.4.303f5325112d733769280004226.html
Naturlig Kärlek.
Vi människor är alltid medvetna om det vi gör. Vi kan hitta olika anledningar till varför vi begår handlingar som är antingen omoraliska eller kriminella, men vi är alltid medvetna på någon nivå. Djur kan inte ställas till svars för sina handlingar på samma sätt, eftersom de inte - vad vi vet - äger samma medvetenhet. De dödar för att överleva och skapar liv för att det är deras instinkt. Målet med livet är att det ska fortsätta. Individen äger ingen dignitet annat än som kugge i ett ekologiskt maskineri.
En dagslända lever som larv under 2-3 år, men som fullvärdig och vuxen individ under en mycket kort period. En relativt stor mängd larver blir aldrig ens vuxna utan drunknar under det sista kritiska stadiet i utvecklingsprocessen. Tiden som fullvärdig insekt ägnas enbart åt fortplantning. Deras mundelar är nämligen så tillbakabildade att de inte kan äta. Livet är farligt, hungrigt och över på ett ögonblick.
Det finns andra varelsers liv som ter sig lika meningslösa som dagsländans ur ett mänskligt perspektiv. Men det är ju just perspektivet det handlar om, vilka referensramar man har och vad man jämför med. Medvetandegraden gör att vi ställer höga krav på vår omgivning och begrepp som livskvalitet, fritidsintressen och medarbetarskap visar att vi har kommit långt ifrån den konkreta kampen för överlevnad. Vi fascineras av naturens råhet men roas också av att se djur agera på ett sätt som imiterar det mänskliga, även om det många gånger är långt ifrån djurets naturliga beteende och har sitt ursprung i profitbegär och egenkärlek. Att däremot bevittna tillgivenhet mellan djur - som annars är fiender - i en situation som är helt naturlig är något annat. Dessa situationer är sällsynta, men visar att det i en hård och skoninglös värld trots allt kan finnas glimtar av värme.
Källa:
"Dagsländor". Wikipedia. Publicerad 20091228. Tillgänglig 20100204.
URL: http://sv.wikipedia.org/wiki/Dagsl%C3%A4ndor
Bildkällor:
http://i.dailymail.co.uk/i/pix/2010/01/29/article-1246886-07F4E916000005DC-834_964x540.jpg
http://i.dailymail.co.uk/i/pix/2010/01/29/article-1246886-07F4E5E7000005DC-780_964x437.jpg
Phil-o-Sofia.
Stormen kring Viktorias romans med en gymägare från Ockelbo har bedarrat och nu kommer nästa skräll i hovet. Carl Philip har flirtat i hemlighet med en kvinna som både vikt ut sig i Slitz och medverkat i skandalsåpan Paradise Hotel (att samma person bl. a är djupt engagerad i arbete med barn precis som Silvia och diplomerad yogainstruktör är ointressant i sammanhanget). Rojalisterna förfasar sig och storasyster Viktoria är upprörd trots att hon borde hålla käft med tanke på den pärs hon själv fått gå igenom för att få lille Daniel godkänd av pappsen. Hela familjen verkar ha ett gott öga till hans förra flickvän - därav upprördheten - och skulle förstås ha föredragit att han återupptagit den decennielånga relationen med henne. Hon var en mer "passande" flicka och Sofias existens försvårar förstås en återförening.
Kärlek är alltid svår men alldeles särskilt svår när den ska tåla granskning, tyckande och nyfikna blickar från människor den inte angår. Eftersom Sverige säger sig vara så modernt i alla avseenden borde det vara självklart att glädja sig åt att kungabarnen inte bara finner kärleken utan dessutom lyckas göra det utan att spä på bilden av medlemmarna i de europeiska kungahusen som inavlade fåntrattar. Leve kärleken och icke desto mindre den utspädda genpoolen!
Källa:
Lindwall, Johan T: "Sofia Hellqvist - en kopia av Silvia", i: Expressen [online].
Publicerad 20100120. Tillgänglig 20100131.
URL: http://www.expressen.se/Nyheter/1.1851167/sofia-hellqvist-en-kopia-av-silvia
Röd Parafras.
gav mig livet tillbaka.
Hans heta andedräkt
och hungriga flämtanden.
Jag slöt ögonen - lät mig
slukas levande och vaggas
av hans hjärtas tunga slag.
Borta var allt det jag
inte längre ville sakna.
Fullkomlig och förenad med
hans mörker och rena hjärta.
En del av något större och
jag insåg att det fanns mer.
Slutet var en illusion.
Men hon ville inte vara där.
Piskad till flykt av sin oskuld.
Jag var pånyttfödd och
renad av hans djuriska styrka,
men ändock dömd att tvingas tillbaka.
Vi tumlade ut efter jägarens snitt
och min saga var smärtsamt all.
"Schlags"-kämpar för SVT.
SVT tar nya, djärva grepp för att hotta upp den nationella delen av melodifestivalen. Petra Mede slet som ett djur när hon kuskade runt med schlagerjippot under förra året och Kristian Luuk gjorde detsamma året dessförinnan. I år har man delat upp det krävande programledarjobbet på fler mediekrafter. En av dem som ska svettas i strålkastarljuset är ingen mindre än Dolph Lundgren.
Melodifestivalen är en mediecirkus av gigantiska mått och det är inte utan att hjärnorna bakom också verkar försöka få det allt mer cirkusbetonat för varje år. Det gäller att överträffa de tidigare omgångarna och med tanke på vilken uppmärksamhet de senaste årens turnéer har fått kan det inte vara helt lätt att få nya idéer som både förvaltar, förnyar och vidareutvecklar konceptet. Frågan är om en skådis som inte fullt ut lyckats ta sig vidare från B-filmsfacket är svaret. Dolph Lundgren har gjort sig känd som något av ett stoneface i ditt gebit och att föreställa sig honom som lössläppt spelevink på en scen omgiven av glitter och paljettglamour kräver ett visst mått av välvillig fantasi.
Som om detta inte vore nog har det spekulerats om att Dolph kanske får sällskap på schlagerscenen av den forne skådespelarkollegan Sylvester Stallone, ett rykte som inte förtar mediecirkusvibbarna på minsta sätt. De två medverkade tillsammans i den fjärde Rockyfilmen där Lundgren gestaltade den ryske boxaren Ivan Drago. Vid sin sida hade han Stallones dåvarande hustru Brigitte Nielsen, som i sin gestaltning av den lojala hustrun mest påminde om en hårdkokt barbie. I filmens första match - i egenskap av traditionell underdog mot den alltför berömmelsebekväme Rocky Balboa - krossar han den självsäkre amerikanen, men besegras förstås i filmens episka avslutning när Rocky återgår till sina workoutrötter och inser att boxning är en ädel sport som trots allt kräver sitt offer i blod.
Att underhållning kan vara en blodig bransch vet säkerligen de båda herrarna också, men en svensk schlagerpublik har de båda kvar att möta. Antingen bidrar den osannolika kombinationen schlager och actionhjältar till att en framgångsrik underhållningshybrid skapas och lever i högsta välmåga under de veckor jippot pågår, eller också får hela idén en rejäl smocka av TV-publik och kritikerkår och går ner för räkning redan första veckan. Låt sekonderna lämna ringen!
Källa:
Sundberg, Marit: "Sylvester Stallone medverkar i melodifestivalen", i: Expressen [online].
Publicerad 20100201. Tillgänglig 20100203.
URL:http://www.expressen.se/noje/melodifestivalen2010/1.1865557/sylvester-stallone-medverkar-i-melodifestivalen
Bildkälla:
http://bhnotes.files.wordpress.com/2008/10/rockyandivan.jpg
I Behov Av Vård.
Det har inte slutat bulta.
Det har inte slutat blöda.
Jag ska strax stoppa tillbaka det.
Häfta samman bröstbenet.
Lappa ihop nervbanorna.
Tråckla igen huden.
Du river upp såret
men hjälper det sedan att läka.
Det är värt det.
Jag låter det blöda en stund till.
Jag låter det svida ännu ett ögonblick.
Då vet jag att jag lever och
att du har någon att återvända till.
Bildkälla: http://avrum.files.wordpress.com/2009/07/heart-attack-and-chest-pain-location.jpg
En normal svensk pärson?
Under en presskonferens hade Anja Pärson den stora fräckheten att säga att hon hoppas kunna skrapa ihop fler medaljer än Charlotte Kalla när det väl är dags för olympiska spelen i Vancouver. Expressen KALLAr det för Anjas kaxiga hälsning till längdskidlandslagets starkaste kort. So what?
Jantelagen - Aksel Sandemoses doktrin - regerar ännu. Krafter i samhället förfäras över dess menliga inverkan på svenskt entreprenörskap och framåtanda och försöker försvaga dess fundament, men att få igenom en sådan förändring är ett sisyfosarbete. I Sverige är det fortfarande fult att sticka ut, att vara en PÄRSON som tar plats och högt säger att man stävar efter att överträffa andras prestationer, när den sandemosiska doktrinen klart säger att du inte ska tro att du är någon och i synnerhet inte att du är bättre än någon annan. Den amerikanska modellen där man redan i skolan kategoriseras som antingen nörd, sportfåne eller ingen särskild alls och där det är naturligt att somliga lyfts fram som förebilder för andra skulle inte fungera. Vi kan inte hantera självkänsla av det slaget eftersom det i våra svenska ögon är lika illa som arrogans.
I sportvärlden är det lite mer accepterat att sträva mot höjderna, för där handlar det ju trots allt om att vinna. Trots detta är det fult när tränare för ungdomslag toppar lagen i turneringar och inte låter alla vara med om det roliga. I vilken ålder elitsatsning blir riktigt rumsrent är inte helt klart. Till slut kommer man dock till en punkt där inte alla längre håller måttet, och det är förmågan att hantera den insikten som kan bli svår. Svenska idrottare har dessutom - inte alltid, men ofta! - en kuslig förmåga att toppa formen till SM för att sedan dra på sig världens alla infektioner och skador när det är dags att kämpa mot toppskiktet från andra nationer. De stora medaljhoppen haussas upp och när de inte levererar det som förväntas får de hantera sitt fria fall från piedestalen bäst de vill, alltmedan bistra och besvikna sportanalytiker i kavaj skärskådar orsakerna bakom ännu ett svenskt mästerskapsmisslyckande.
I vår får vi hoppas att åtminstone någon svensk PÄRSON klarar av att ro hem en medalj och därmed undkomma svenska folkets spott och spe. Det vore trist om hela bunten får antingen feber eller KALLA fötter precis när det gäller. Heja Sverige!
Bildkälla: http://gfx.aftonbladet-cdn.se/multimedia/archive/00277/S_len_277329w.jpg
LIKgiltigt.
I fotokonstens barndom var det inte alls ovanligt att döda familjemedlemmar skulle vara med på bild en sista gång innan jordfästning och begravningsgudstjänst. Man pallade upp den döde hjälpligt med kuddar, lät ungskocken krypa upp intill och så knäppte man en bild. Förhållandet till döden var okomplicerat och det här bruket var en tydlig symbol för det. Döden var ständigt närvarande som en gammal vän, kunde drabba vem som helst när som helst och angick inte bara en mormor långt borta på lasarett. För oss är döden alltid en skrämmande främling som framkallar vördnad och högtidlighet - åtminstone för oss som inte möter den varje dag.
På Karolinska institutet framkallar döden ingen vördnad eller känsla av högtidlighet inför livets bräcklighet. Här är den en olägenhet, ett faktum som får kylrum att bli överfyllda och näsborrar att fyllas av oangenäma lukter. Lik blir stapelvaror och människor som kommer in utifrån förfäras över att människokroppar ligger till hälften blottade under blodiga laken - i många fall stadda i förruttnelse. Nu har representanter från begravningsbyråer slagit larm om hur illa det faktiskt är. "Givetvis ska vi bättra oss", säger ledningen å medarbetarnas vägnar. Fagra löften som en ombyggnad och "a slap on the wrist" ska råda bot på. För en tid sedan avslöjades det också i uppmärksammade reportage i SVT hur kyrkogårdsarbetare handskas med kistor efter det att jordfästningen är över och de sörjande har fortsatt till sitt begravningskaffe. Kistlock krossas med grävskopor - ibland så våldsamt så att de döda blottas, allt för att det inte ska bli sättningar i jorden när locket till slut efter en tid ger efter för naturens gång. Också här är döden en olägenhet, ett faktum vars obekväma konsekvenser ska minimeras till gagn för dem som tjänar sitt levebröd på den.
Det borde vara självklart att alla människor - levande som döda - behandlas med respekt och värdighet. Allt handlar om sunt förnuft och förmågan till medkänsla och empati - även för den döde av vilken enbart det lekamliga höljet återstår. De döda kan inte slå vakt om sina rättigheter. Därför måste vi som fortfarande lever göra det åt dem.
Källa:
Johansson, Anders & Mattias Sandberg: "Här ligger kroppar framme och ruttnar", i: Aftonbladet [online].
Publicerad 20100126. Tillgänglig 20100126.
URL: http://www.aftonbladet.se/nyheter/article6488217.ab