FÅvitskt No More.
Det finns ett verb som mer än andra genomsyrar den inställning många har till hur världen borde fungera. Ett verb som cementerar bilden av medborgare i ett samhälle som passiva mottagare. Det verbet är FÅ.
En förutsättning för att någon ska kunna FÅ är att det också finns någon som kan GE. De två hänger ihop. Det kan vara mycket tillfredsställande att vara givare. Du är behövd, andra förlitar sig på dig och du kan begära gentjänster. Det kan å andra sidan också vara väldigt kravfyllt och otacksamt, i synnerhet när de som FÅR ser det som helt självklart att FÅ och detta utan någon som helst motprestation. Ungdomar sägs ofta vara sådana som förväntar sig att FÅ och det upprör alltid den äldre generationen. De sistnämnda älskar att svänga sig med floskler som "på min tid fick man inte..." och "när jag var ung, så...", men tenderar att glömma bort att deras föräldrar var av precis samma åsikt när det begav sig, sisådär två decennier tidigare. Därför kan man förutsätta att "den förfärliga ungdomen" är en inställning som är lika gammal som mänskligheten själv. Dock finns det inte något konkret bevis för att "redan de gamla grekerna" tänkte sålunda om den yngre - i vissas ögon respektlösa - generationen. Sokrates brukar tillskrivas ett ilsket citat där han fördömer dem och deras brist på respekt, men det finns faktiskt inga historiska belägg för att han någonsin yttrat dessa ord.
På tur för att i vår samtid granskas av de äldre generationen står 80- och 90-talister, en generation som inte tvingats kämpa för samma saker som generationerna innan kämpade för. De är födda in i ett samhälle med religionsfrihet, kvinnlig rösträtt, skolplikt för alla, fackföreningar och föräldrapenning. Det mesta har generationerna före dem redan uppnått. Redan som barn fick de del i cybersamhället med internet, mobiltelefoner, digital-TV och globalisering. Dessa förutsättningar ger dem dels ett helt annat perspektiv på tillvaron och dels helt andra förväntningar på livet. Det finns de som menar att det handlar om orealistiska förväntningar, eftersom de sägs vilja leva ett gott liv, men inte jobba för det, och äga saker, men inte gärna betala för dem. Ergo är de arbetsovilliga, bekväma, bortskämda, lata, gnälliga och allmänt ointresserade av allt som den äldre generationen värdesätter. Och visst - det finns 80- och 90-talister som uppfyller just dessa kriterier, men dessa egenskaper är tyvärr inte unika just för dem. Gnället och bekvämligheten har djupare rötter än så.
Välfärden - såsom den äldre generationen känner den - håller på att monteras ner. Kraven blir hårdare, myndigheter trogna paragrafryttare och politiker en grupp som i talarstolen oftast får motivera försämringar i det sociala skyddsnätet. Välfärden är en viktig trygghet, men den har dessvärre också bidragit till att passivisera oss. Vi har inte uppmuntrats till att vara drivande i våra egna liv utan väntar med armarna trotsigt i kors på att någon ska GE oss det vi behöver och rimligtvis borde FÅ. Det har ju alltid inpräntats i oss att vi ska FÅ! Men det går inte längre. Trycket på den sociala apparaten har av en rad anledningar ökat de senaste decennierna och intäkterna täcker inte utgifterna. Det naturliga kan inte längre vara att FÅ, men den retoriken dröjer sig fortfarande kvar i det offentliga samtalet och hjälper till att konservera synen på oss själva som stillasittande recipienter. Betydelsen av det sociala skyddsnätet som grundtrygghet ska inte förringas, men vi måste själva bli aktiva i våra liv!
Förslagsvis kan vi börja med de som är unga nu och inleda den nödvändiga förändringen i inställning där. Kanske borde vi till exempel inte säga att barn och ungdomar ska FÅ en utbildning, utan att de istället ska ha rätt och möjlighet att SKAFFA sig en utbildning? Med en sådan retorik som utgångspunkt kan ingen undslippa det personliga ansvaret för att ta tillvara på de möjligheter som faktiskt finns.
Källor:
Olausson, Peter: "Sokrates om ungdomen". Hexmasters Faktoider.
Publicerad 20100213. Tillgänglig 20100215.
URL: http://www.faktoider.nu/cgi-bin/visa.cgi?sida=sokrates.html&m=2&q=Sokrates&markera=ja
Bildkälla:
http://4.bp.blogspot.com/_9-faxETf61M/SpPTfU_FJnI/AAAAAAAAAK0/0zMTPPgHUAc/s400/affisch+jobb+%C3%A5t+unga.jpg