Nätdejtande Resebolag kollar Väderfenomen.

 


Det faktum att man blir proffs är det inte det de facto

ett bevis på att man i själva verket är allt annat än detta?


 

 


Det bor inga festlystna ungdomar här och inga tyskar som kliver upp klockan sex varje morgon för att lägga rabarber på solstolarna vid poolen.

 


 

 


 

Ni menar det där gula, lysande klotet, eller?

 

 

 

 


Äta Dör Man.




Under fyra helvetiska månader tvingade föräldrarna till en 10 månader gammal brittisk flicka i henne fast föda. Ibland när hon kinkade extra tog de en tratt till hjälp för att få i henne kött och flingor. Hennes mamma var sjuksköterska och agerandet blev slutligen dotterns död. Lunginflammation till följd av igentäppta luftvägar var orsaken.

Ett barn kan börja med fast föda när det är sex månader gammalt, men tvångsmatning i den stil som dessa föräldrar sysslade med borgar inte för framgång. Det första man ska ge barnet smakportioner av är pureade grönsaker eller frukt och olika slags gröt. Först när barnet vant sig vid detta kan det bli aktuellt med små bitar av fisk, kött och och mer svårtuggade födoämnen. Den tio månader gamla flickans föräldrar hade inte tid att vänta på att dottern skulle vänja sig utan tog vägen via tratten när hon var särskilt obstinat.

Det är svårt att tänka sig att föräldrar kan bara så totalt blinda för ett litet barns behov, men å andra sidan vet vi ju att det finns miljoner barn som behandlas illa i sina hem av dem som borde vara deras absoluta trygghet. I ett hem ska man kunna äta sig mätt, bli älskad och kunna tassa in till mamma och pappa när man drömmer otäckt. Det är skrämmande att det finns föräldrar som inte ens bemästrar det första utan att klanta till det big time.



Källa:
Karlsson, Josefine: "De tvångsmatade sin bebis till döds", i: Aftonbladet [online].
Publicerad 20110923. Tillgänglig 20110924.
URL: http://www.aftonbladet.se/nyheter/article13669826.ab

"När är det dags att börja med smakportioner". se.babycenter.com.
Tillgänglig 20110924.
URL: http://se.babycenter.com/baby/startingsolids/introducing/

Bildkälla: http://www.barntotal.se/images/stories/Artiklar/hur_mycket_ata_big.jpg

Ja, Må Hon Kiev-a.




Nu har det statliga verket för migration
uppmärksammats för ännu en knepig situation
En gammal tant från Ukraina som är sjuk och dement
ska utvisas ur landet enligt lagens dokument.

Vissa dagar vet tanten inte ens vem hon är
men hon ska hem till Ukraina fast familjen finns här
Hon försörjs av sina nära men det skiter man i
91 år och hjärtsjuk - det ger ingen amnesti.

Hon kan inte gå utan stöd och vännerna är döda
Alla instanser har gett avslag trots dotterns stora möda
Den 4 oktober kommer hemfärd för den halvblinda Ganna
Bara ett land med skam i kroppen skulle låta henne stanna.





Inspirerad av:
Wiman, Erik: "91 år och dement - slängs ut ur Sverige", i: Aftonbladet [online].
Publicerad 20110924. Tillgänglig 20110925.
URL: http://www.aftonbladet.se/nyheter/article13675929.ab

Bildkälla: http://www.verysmartbrothas.com/images/lonely-old-woman.jpg

Räktårta i Baksätet.




Avlyssnat när Trivial Pursuit var på planeringsstadiet.






So what? Utfordrade inte Jesus 5 000 pers med två fiskar?






Då snackar vi om ett riktigt geria-trick.


Sprechen Sie Mandarin?



Vi behöver fler människor med goda kunskaper i främmande språk och kulturer. Tyvärr är de allra flesta som ligger i livets startgropar helt enkelt för bekväma för att lära sig - åtminstone om man ser på statistiken. Antalet som väljer tyska i skolan har till exempelvis halverats på tio år. Språkstudier är nämligen krävande. Den som vill komma någon vart måste vara fokuserad och målmedveten och därför lockar det en minoritet av eleverna. Det har ännu inte gått upp för tillräckligt många att de språkkunniga kommer att vara framtidens vinnare och därför känns "kunskapsnation" som ett allt mindre lämpligt epitet att använda för Sverige.

Vi håller krampaktigt fast vid att vi är duktiga på engelska och det är ett gångbart lingua franca i många sammanhang, men inte överallt. Om man till exempel ska vara till störst nytta i det land som Sverige exporterar allra mest till bör man vara väl bevandrad i just det allt mindre populära skolspråket tyska. Hos ungefär en tredjedel av de företag som tillfrågats är tyska det språk man främst efterfrågar hos potentiella medarbetare. På en stark andraplats finns spanska och som nummer tre finner vi kinesiska. Att vi som liten, exportberoende nation är bevandrade i andra språk och kulturer är en förutsättning för att vi ska lyckas i framtiden, men då krävs att vi förändrar vårt sätt att tänka.

Skolan behöver till exempel tänka om. Man behöver hitta sätt att argumentera väl och därmed locka till sig och behålla elever som vill studera språk och göra det på mer än nybörjarnivå. Ett viktigt steg är att göra undervisningen mer funktionellt inriktad. Den tanken har fått genomslag i den gymnasiereform som nu trätt i kraft. I den nya ämnesplanen för engelska har man understrukit att kommunikationen ska vara just funktionell och så långt som möjligt knuten till autentiska situationer, elevernas utbildning och kommande arbetsliv. Som lärare får man se till att balansera teorin med praktiken och undvika traditionella grammatikövningar till förmån för en verksamhet där språket är ett verktyg för kunskapandet snarare än det faktiska målet för undervisningen. Detta kan låta väldigt enkelt, men den med erfarenhet av undervisning inser att det inte är fullt så enkelt.

För en lärare i gymnasiegemensamma ämnen är elevernas motivation en ständig utmaning. Inställningen till skolans olika ämnen är ganska cementerad vid det laget och en elev som har dåliga erfarenheter eller bristande förkunskaper är av naturliga skäl inte särskilt förtjust i tanken på minst ett år till med t. ex engelska. Redan där stretar man i uppförsbacke. En skicklig pedagog kan klara att vända det med rätt redskap, men i de tighta skolbudgetarnas tidevarv när klasserna tillåts växa, är förutsättningarna inte de bästa. I synnerhet är det träningen av den muntliga kommunikationen som innebär en utmaning. Arbetsspråket i klassrummet ska nämligen vara engelska, både för elever och lärare. Det finns en tydlig skrivning om detta i den nya ämnesplanen. Att få elever som inte från grundskolan är vana vid att ta emot instruktioner på målspråket och inte heller är vana att använda sin egen engelska i det vardagliga lektionssammanhanget är dock inte ovanligt. Ämnesplanens intention är god, men som ensam pedagog med 26 elever med varierande förkunskaper och motivation se till att intentionen följs och efterlevs är svårt. En månad med den nya ämnesplanen i ryggen har redan gjort mig till en tjatig typ i klassrummet. Syftet är med det hela är gott, men elever som i mycket liten utsträckning använt engelskan i naturliga situationer har svårt att se det goda. De har även svårt att se det goda i ett språkbad som kanske framåt jul har gjort dem så vana vid instruktioner och genomgångar på engelska att de faktiskt förstår merparten av det jag pratar om utan att kompisen bredvid direkttolkar. De vill ju slippa anstränga sig här och nu och väntar på att jag ska dra det hela på svenska också, helt enkelt för att jag kanske till slut tröttnar på tjatet och gnället. Det har bara gått fyra veckor och jag skulle ljuga om jag sade att jag inte är frestad.

De elever som väljer att börja läsa ett annat främmande språk är av ett annat virke än de som ytterst motvilligt tar ens engelska ord i sin mun, men naturligtvis tillhör inte alla samma kategori. De som tänker strategiskt inför kommande studier på en populär utbildning läser gärna språk på mer avancerad nivå för att komma åt de attraktiva meritpoängen. Hur många av de som studerar språk som faktiskt kan räknas till denna grupp är så klart svårt att veta. Förhoppningsvis finns det också ett genuint språkintresse hos de flesta av av dem. Om inte kommer intresset för språket att upphöra så fort det inte längre i deras ögon fyller någon vettig funktion och vi står i så fall i framtiden lika mycket utan språkkompententa medarbetare som somliga analytiker spår. Vi är som sagt en liten nation och knagglig skolengelska fungerade möjligtvis för 30 år sedan, men inte längre. Om vi inte lyckas vända språkskutan - och börja agera som den kunskapsnation vi påstår oss vara - kommer vi hjälplöst att guppa kvar i andra mer framsynta nationers kölvatten.


Källa:
Fjelkner, Metta & Tobias Krantz: "Vi måste satsa på tyska och kinesiska i skolan", i: Dagens Nyheter [online].
Publicerad 20110921. Tillgänglig 20110924.
URL: http://www.dn.se/debatt/vi-maste-satsa-pa-tyska-och-kinesiska-i-skolan

Bildkälla: http://1.bp.blogspot.com/_dbYQSqdyyao/ScZUAxj1t_I/AAAAAAAABOc/HaVP0zCMuvY/s400/spr%C3%A5k.jpg

Rosa Rejv.


Ola hör Oljud i Trädgården.







Är det tomtar som gör upp på tomten?







Don't tell me.... Celebrity Rehab?






Tänk er Jane Austen på ett diskotek.

Nödvändigt Ont.


Sorg lägger band på tungan och det är väl inte konstigt. Känslor överhuvudtaget kan ju vara svåra att klä i ord. De kinkar och kråmar sig som småbarn som inte vill ta på sig jackan. Sorg står dock i en klass för sig. Den gör mer än bara kinkar. Den är tung och flyktig på en och samma gång och den vill helst inte låta sig kläs.

Sorg kan både skapa samhörighet och så split. Den kan bli en mur som byggs mellan människor eller ett sätt att förena. När tragedier inträffar eller när kända människor dör finner människor ofta utlopp för sorgen i ett officiellt sammanhang. Vem minns inte drivorna av blommor utanför Buckingham Palace efter prinsessan Dianas död eller de människor som nu samlas vid platsen där två små sigtunabarn hittats döda? Den privata sorgen kan däremot vara av annat, mer svårhanterligt slag. I novellen Det nödvändiga av malmbergsfödde författaren Björn-Erik Höijer är sorgen det genomgående temat och det som komplicerat förhållandet mellan en far och en son. Relationen mellan föräldrar och barn är en utmaning i sig och sorgen försvårar ytterligare. Ejnar har förlorat sin mor i en tragisk olycka och lider av den ordlösa tomhet som hon lämnat efter sig i hemmet. Miljön som berättelsen utspelar sig i - ett Norrland som Höijer kände väl och som gestaltas genom sommarnattens ljus och ödsliga myrlandskap - accentuerar dessutom den bedövande tystnad som gror när de som lämnats kvar inte finner de rätta sakerna att säga till varandra. Från inledningen och genom hela stegringen mot berättelsens klimax är det just den som kommunicerar och den bryts först när graven är iordninggjord och far och son tillsammans har fått ett fysiskt utlopp för saknaden. Båda har fram till den punkten dolt sorgen för den andre, men fadern tar bladet från munnen och säger hur viktigt det är de håller ihop. Att de måste göra det för att orka ta sig igenom det svåra.

Människor blir lätt isolerade i sin egen sorg, något som berättelsen om Ejnar och hans pappa visar. Ibland är det självvalt eftersom det kan vara svårt att hantera att världen snurrar vidare trots att någon man älskar är borta. Andra gånger är det påtvingad isolering, resultatet av att andra drar sig undan för att de inte vet hur de ska bemöta en människa i sorg. I artikeln "En klyscha är nästan aldrig fel" (Dagens Nyheter [online] 20090206) intervjuar Malin Nordgren samtalsforskaren Viveka Adelswärd med anledning av hennes bok Till struntpratets lov. Adelswärd skriver bland annat om klyschor och deras roll som socialt smörjmedel - inte minst när vi just möter människor i sorg. Hon påpekar att klyschorna fått ta oförtjänt mycket stryk trots att de många gånger är det bästa vi har att tillgå i en svår situation. Vi lever enligt Adelswärd i en originalitetskultur som vi upplever tvingar oss att försöka prestera mer än bara slitna fraser, även i situationer där det faktiskt inte är orden i sig som är viktiga.

Det rättframma samtal som pappan inleder på väg hem från kyrkogården är därför i all sin tafatta enkelhet faktiskt det som får Ejnar att slappna av och tillåta sig börja bearbeta förlusten av sin mamma på riktigt. Det kan vara något för oss alla att tänka på nästa gång vi möter en medmänniska för vilken det ofattbara blivit verklighet.



Källor
:
Höijer, Björn-Erik: "Det nödvändiga", ur: Mot kylan: noveller. 1968.

Nordgren, Malin: "En klyscha är nästan aldrig fel", i Dagens Nyheter [online].
Publicerad 20090206. Tillgänglig 20110920.
URL: http://www.dn.se/insidan/insidan-hem/en-klyscha-ar-nastan-aldrig-fel

Bildkälla: http://farm3.static.flickr.com/2271/2491097135_9af96322bc.jpg


En Bidrottnings Vänner och Legosoldater.




Inte ens om hon har en vise VD?






Danmark är struket från min semesterlista. Check.







Efter Alfonsskandalen har Mållgan det inte så lätt.

Pisstol-Problem.





En pinkanödig polis glömde pickan på IKEA
Då kan man snacka om ovanlig pryl på rea
Någon hittade den
Den kom tillrätta igen
Men polischeferna blev - med rätta - snea.





Inspirerad av:
"Pinkande polis glömde puffran", i: Aftonbladet [online].
Publicerad 20110919. Tillgänglig 20110919.
URL: http://www.aftonbladet.se/nyheter/article13643723.ab

Bildkälla: http://katjziska.files.wordpress.com/2008/08/government-blank-pistol.jpg

Ensamma Kämpar.

 

 

Ett hjärta i ett hav av gråstenar.

Som försöker slå, men stångar sig blodigt

mot det obevekligt hårda runt omkring.

 

Ett höstflammande löv.

Som klamrar sig fast vid fientlig gren

när kampen ändå redan är förlorad.

 

En tänkande varelse.

Som försöker hålla huvudet redigt

i det vanvettigt vrålande vansinnet.

 

**

 

Ensamma i en tyst kamp.

För ingen vill höra.


Fryst Whisky från det Förflutna.



Menar de inte berusning?





"Var du spionen som kom in från kylan, Jan?"





Ja, titta. Flickstackarn har ju inget ansikte.

Terrorbrott i Skitbacken.




Tvåan från vänster är jag helt säker på att jag har sett förut.



 

 

Uppenbarligen tycker någon att mängden vitt pulver
i den kungliga hufvudstaden bör utökas.








Lars Vilks sammanfattar lite blygsamt rondellhundsdebatten.

Nolltolerans.




Orden skavde mot
insidan av kinden som
smågrus i en sko även
innan jag sa dem.

Jag skakade ur dem.
De föll ur munnen
men det skaver ändå.
Någon annanstans.

Värdighet känns avlägset
när jag ligger nollad
i det piskande regnet
och upprepar att jag är ful.

Deras kommandon skär
uppspelta genom luften.
Men det som är makt idag
är värdelöst imorgon.

Jag intalar mig där jag ligger
i de slutna ögonens mantra
att endast idag låter jag de riktiga
nollorna bestämma.




Inspirerad av:
Vidlund, Susanna: "Nollning gick överstyr", i: Aftonbladet [online].
Publicerad 20110913. Tillgänglig 20110913.
URL: http://www.aftonbladet.se/nyheter/article13614021.ab

Bildkälla: http://3.bp.blogspot.com/_2d9D4iugG8E/TTLX5_o2XDI/AAAAAAAAAoo/9bcvlH8XwBc/s1600/Nolla.jpg

Haj Attackerar Fågelskådare och Porrstjärna.




Så ociviliserat att inte respektera den diplomatiska immuniteten.







Åh tack. Det hade jag aldrig kunnat räkna ut på egen hand.







Somligt vill man helt enkelt inte visualisera.


Gäst Hos Värkligheten.



Höft.
Rygg.
Spänd.
Nål.
Stygn.
Kramp.
Sveda.
Blod.
Utlämnad.

Jag vände på mig.
Och smärtan berättade
att jag levde.




Bildkälla: http://naturalbodyofflorida.webs.com/pain-map_alphachimp_com.jpg

Liv och Död.





Hockeyfansen sörjer
en vänsterhänt klippa
i målburen.

Ettans tröja
hissas långsamt under
tysta minuter.

Nu är Anna ensam.

Och pojkarnas pappa
kommer aldrig hem igen.




Bildkälla: http://cache2.allpostersimages.com/p/MED/26/2672/E66UD00Z/posters/jerry-koontz-silhouette-of-boys.jpg


Kokain och Fru Ger Lite Sex.



Då snackar vi om en rejäl postsäck.



 

 

Men, men, men...vad ska nu fröknarna ta till när de behöver något uppiggande?






Får man inte det ena ståndet, får man nöja sig med det andra.



2000 Snygga till Attack.

 

 

 

 

Kissie i september 2032.

 

 

 

 

 

 

De gråter hela vägen från banken.

 

 

 

 

 

 

Är det jaktsäsong så är det.

 

 



Psykiskt Sjuk på Flyget i Indiandräkt.




Risken för att bli störd i läsningen blev därmed eliminerad.






Ja du, herr Bard, då kanske du ska raka av dig det där gustavvasaskägget till att börja med.







Och Aftonbladet fortsätter fylla ut tidningen med sitting bullshit.

Garn På Nytt.



Kanske gick det fel redan i upplägget.
En lös nyfikentråd för mycket
blev bete i en rovdjursvärld.

För varje varv som byggdes på
syntes skadorna tydligare.
En livsväg besudlad av tappade maskor.

Hur gör man rät?
Hur går man vidare när
det finns ett hål i solar plexus?

Mönstret är förlorat och glömt.
Jag remsas upp och tappar tråden.
Av garn är jag kommen.



Bildkälla: http://maxaochlinus.files.wordpress.com/2010/01/garnnystan.jpg


Dikt-Ator.



Säg inte åt mig, för allt i världen.
Tala inte om för mig hur jag ska skriva.

Det är ju som att diktera hur jag ska
känna och det får du icke!

Varför skulle jag vara hexa?
Bara för att jag råkar gilla sextakt och enögda monster?
Min vers är fan inte blank
och jag kan vara banal utan jamb.

En troké är förvisso vacker
Uppåt är uppåt ur mitt perspektiv, men inte ditt.
Vad korrespondérar jämvikt till mitt inre
när jag agerar diktare och ger upp ett dakt-yl?
Anapest är riktig anapest
och därför sätter jag ner versfoten.

Vandrar vidare i vida världen 
och avser att aldrig allitterera.


Bildkälla: http://www.derinsular.com/im/2006/0904-diktator.jpg


B-siktning.






Morgon och duggregn
och klockan är sju.

Jag hoppas alla lampor lyser.

Varningstriangeln
den ligger här ju.

Jag sitter bakom ratten och fryser.

Jag kör in golfen
och han väntar vid skärmen.

Han sliter i bälten och reglage.

Jag väntar oroligt
men njuter av värmen.

Det luktar som i pappas garage.

"Vad hänger där, fröken?"
Frågar en gubbe.

En besökare som väntar där bak.

Han pekar på en lös plastbit
och - jag vet - till en snubbe

skulle han inte ha sagt samma sak.

Jag sväljer förtreten
för man vill ju inte bråka.

Kvinna med bil retar somliga män.

Slutligen får jag protokollet
och kan äntligen åka.

Puh - ett år tills det är dags igen.



Bildkälla: http://sverigesradio.se/diverse/appdata/isidor/images/news_images/161/1147181_512_341.jpg

RSS 2.0