Champains.
De bästa klapparna kommer jag på i januari, när det är ett år kvar tills nästa gång. Det kan vara lite surt, men vad kan man göra? Det är bara att bita ihop och hoppas på att allt inte faller i total glömska innan det är dags att svettas i julhandeln igen. Ett annat sätt är att göra en lista på tänkbara alternativ. Jag har faktiskt redan något att skriva upp.
Det handlar om champagne och det handlar om att få av korken på ett snitsigt sätt. Innan igår hade jag aldrig hört talas om sabrering. Tydligen kan allt göras till konst, även att korka av en flaska skumpa. För att sabrera en flaska champagne behöver du de rätta verktygen. Du behöver en sabel. För den ringa summan av 890 kronor får du en sådan med rätt balans och tyngd. Dessutom medföljer ett elegant trästativ där den förvaras mellan sabreringarna.
Det är viktigt med rätt vinkel - 45 grader - och att flaskan inte är av fel sort - äkta skumpa eller möjligen cava ska det vara. Om inte kan det gå på tok. Då talar vi glassplitter, blodvite och annat elände och det vill man ju inte ha vid festliga tillfällen. Sedan måste man också se till att åskådarna till konsttycket står bakom den som utför det. Även om det hela går rätt till kan det vara rejält med tryck i flaskan och korken ska ju trots allt ta vägen någonstans.
Jag vet inte vem som kommer att få sabeln till slut, men den står i alla fall överst på listan över tänkbara julklappar 2011. Det jag däremot kan säga redan nu är att den som till slut får den kommer att bli mycket, mycket överraskad.
Källa:
http://www.sabreachampagne.se (20110111)
Bildkälla: http://www.sabreachampagne.se/images/2010/wood01.jpg