Lexförhör.
Varje arbetsplats är sin egen kultur med normer och oskrivna regler. Det kan gälla allt från placering i fikarummet till hur chef och medarbetare kommunicerar med varandra och båda dessa saker - och hela spektrat däremellan - avgör hur väl en arbetsplats fungerar och i vilken grad varje medarbetare har ett etiskt och konstruktivt förhållningssätt till det arbete de utför.
Tyvärr finns arbetsplatser och miljöer där destruktiva kulturer har vuxit och fortfarande växer fram. Klimatet i vårt samhälle har hårdnat. Den försämrade ekonomin sätter press på arbetstagare överallt. Färre ska utföra lika mycket och ibland mer arbete. Situationen inom den offentliga sektorn är krävande, i synnerhet de verksamheter där man arbetar direkt med människor. Nedskärningar på humankapital och monetära resurser gör att fokus hos de som jobbar kan hamna snett.
På ett äldreboende i Kumla har just detta inträffat. Tre undersköterskor på nattskiftet har medvetet spridit skräck bland de boende. De har kränkt vårdtagare, medvetet felmedicinerat och varit våldsamma. Detta har pågått under flera år. Företrädare för äldreboendet säger att detta är ett exempel på hur ett sammansvetsat team har svetsats samman på fel sätt. Arbetstagare som arbetar självständigt - som nattpersonal oftast gör - kan om förutsättningarna finns utveckla en destruktiv kultur där fokus på kärnan i arbetet går förlorad. Undersköterskornas uppgift var att vårda och utöva omsorg om människorna på sin arbetsplats. Deras sätt att sköta arbetet innebar många gånger det motsatta.
Det är förstås för enkelt att skylla ensidigt på nedskärningar och en offentlig sektor i nedmontering, för om så vore fallet skulle ju detta vara ett brukligt sätt att hantera ökad press på andra, liknande arbetsplatser där samma negativa förutsättningar finns. Det är alltid viktigt att det personliga ansvaret inte negligeras. Till syvende och sist är vi alla tänkande individer som måste ta ansvar för våra handlingar. En förklaring till att detta skett (Det kunde ha varit var som helst. Jag tror inte kumlabor är särskilt unika) är att man som anställd i offentlig sektor är i en utsatt position. I vårdsverige är den som arbetar på golvet den som har minst att säga till om, samtidigt som man är den som är allra viktigast för att verksamheten ska fungera. Samma formel ger att det är de som har mest att säga till om - landstingsdirektörer, verksamhetsansvariga, avdelningschefer och andra småpåvar - som också är de kuggar som det dagliga maskineriet kan klara sig utan. Det enda som undersköterskan har makt över är sin direkta, dagliga arbetssituation och om frustrationen över dålig löneutveckling, låg bemanning och omänskliga krav till slut blir övermäktig, är risken stor att man låter det gå ut över den enda som står lägre i rang - nämligen vårdtagaren. Vilken kommun hamnar i fokus nästa gång? Jag är är nämligen övertygad om att det bara är en tidsfråga innan nästa vårdskandal uppdagas.
Källa:
Peruzzi, Britt: "Sköterskorna spred skräck bland de äldre", i: Aftonbladet [online].
Publicerad 20101026. Tillgänglig 20101027.
URL: http://www.aftonbladet.se/nyheter/article8022925.ab
Bildkälla: http://fiasandberg.blogg.se/images/2010/evil-nurse_76592908.jpg