Den missriktade kärleken.
Jonny Fuhr är Sveriges fetaste man. Under flera år har han varit fånge i sitt hem och sin säng eftersom övervikten gör det svårt för honom att röra sig. Den första fråga man ställer sig är hur det har kunnat gå så långt. Att många har problem med vikten är välkänt, men det är få som har problem av Jonnys magnitud. Eftersom han svårligen tar sig runt i hemmet eller ut för att skaffa mat på egen hand, har någon tvingats hjälpa honom med detta. Precis som andra missbrukare har Jonny alltså någon eller några som är medberoende. I en dokumentär i serien Outsiders på Femman fick man följa Jonnys ansträngningar för att få hjälp med sin fetma. I Sverige erbjöds han magoperation, men han ställde sig tveksam till ett sådant omfattande ingrepp och då var annan hjälp svår att få inom Sveriges gränser. Till slut hittade han ett behandlingshem i Danmark där han kunde få hjälp och träning och framför allt komma bort från en miljö som inte hjälpte honom vidare. På behandlingshemmet fanns ingen medberoende med som kunde störa processen.
Den medberoende är i de flesta fall anhöriga som tycker synd om och underlättar missbruket på olika sätt. De ljuger för omgivningen, försöker rätta till saker som missbrukaren ställt till med och skyddar missbrukaren från följderna av sitt missbruk. De är därför en betydande del av problemet och kan faktiskt vara ett hinder för missbrukaren att tvingas till ett tillfrisknande. I fallet med Jonny har det handlat om att människor omkring honom försett honom med mat och därigenom skyddat honom från att möta en mindre förstående omgivning.
Gemensamt för allt missbruk är att det man är beroende av ger en kick kopplat till hjärnans belöningscentrum. Om man är drabbad av ångest, nedstämdhet, olustkänslor, sårbarhet, impulsivitet, att påverkas mycket av andra och av vad man ser och hör, irritabilitet, och spänningar samt har ökat behov av spänning i livet löper man större risk att hamna i någon form av missbruk. Människor som blir beroende av mat är inget undantag, men där är lågt självförtroende och behovet av självkontroll mest framträdande. Matmissbruk kan ta sig olika uttryck - t. ex att överäta och öka okontrollerat i vikt, att överäta och kräkas (bulimi) och att helt förvägra sig mat (anorexi) - men är i övrigt som vilket annat missbruk - förutom i ett avseende. Om du är alkoholist kan du undvika sprit, om du är heroinist kan du undvika heroin, men en matmissbrukare kan aldrig helt sluta att äta. Därför kommer frestelserna alltid att finnas där, liksom behovet av att motstå dem. Där kommer den medberoende in som en viktig pusselbit. Om man i takt med missbrukaren inser det destruktiva i beteendet är det lättare att vara ett stöd när missbruket ska övervinnas.
I dokumentären lyckades Jonny inte med sina föresatser. Efter en flygande start då han minskade dryga 30 kg i vikt på sju veckor fick han problem med ett ben och återvände hem. Där återgick han i gamla vanor och året efter vägde han ännu mer än innan han åkte till behandlingshemmet. Om han inte kan göra något åt sina 340 kg kommer han att få behålla epitetet Sveriges fetaste man och sluta sitt liv långt i förtid, pga av att vänner och familj inte är ett tillräckligt stort stöd och inte bara ser på utan också underlättar hans möjligheter att faktiskt äta ihjäl sig. Personligt ansvar är alltid A och O, men det är ändå lätt att konstatera att med sådana vänner behöver en matmissbrukare inga fiender.
Källor:
Palme, Gunborg: "Vi måste förstå att matmissbruk är en beroendesjukdom". http://web4health.info.
Publicerad 20080811. Tillgänglig 20101004.
URL: http://web4health.info/sv/answers/ed-causes-candy-abuse.htm
Bildkälla: http://www.criticalbench.com/images/unhealthy-fast-food1.jpg
missViktad kärlek