Hårklyverier.
Det utbildas för många frisörer i Sverige. Det behövs mellan 600 och 700, men i år utexamineras 2 600. Många av dem som utbildar sig kommer med andra ord att ta steget ut i arbetslöshet - eller svartjobb - när de är klara.
Det finns många utbildningar som i likhet med frisörutbildningen inte kan utlova en ljus framtid för sina studenter. Estetiska programmet brukar plockas fram som avskräckande exempel, eftersom det lockar många unga med konstnärs- och artistdrömmar in på utbildningar mot en bransch där konkurrensen är stenhård och talang ingen garanti för framgång. Men det finns andra vägar som utmanar minst lika mycket. Under 90-talet blev t. ex medieutbildningar oerhört populära och även där är det svårt att etablera sig om man saknar rätt kontakter. Diskussionen kring arbetsmarknaden och hur vi bäst anpassar oss efter dess behov pågår hela tiden. Medierna presenterar med jämna mellanrum rapporter och prognoser om framtiden och förutom ovan nämnda brukar utbildningar inom humaniora vara vägval man avråder ifrån, medan ingenjörer och tandläkare ständigt verkar behövas.
Problemet kan vara att många unga väljer utbildning enbart efter det som känns intressant för stunden och allt oftare börjar man ifrågasätta det kloka i att uppmana till den typen av val. Intresse och det som känns kul just när man är 16 år kanske inte är tillräckliga bevekelsegrunder när det handlar om en yrkesframtid. Därför borde föräldrar engagera sig i större utsträckning i sina barns gymnasieval och studievägledare ha ett mer kritiskt förhållningssätt till hur diskussionerna går. Intressen är nämligen möjliga att odla, även om man inte utbildar sig formellt inom dem. Den som verkligen vill satsa ska förstås ges den möjligheten, men medvetenhet om att det krävs hårt arbete för att nå målet är en viktig grundförutsättning. Men felval är inte den enda förklaringen till ökad arbetslöshet bland unga. Kvaliteten på utbildningen är naturligtvis också avgörande och det kan storligen variera mellan olika skolor - trots kravet på likvärdighet. Ibland handlar det nämligen inte om att det är programmet som är ett problem i sig, utan att elever inte har tillräckliga kunskaper för att vara anställningsbara i sin bransch - eller beredda för högre studier - när de avslutat sin utbildning.
Det nya gymnasiet som träder i kraft i och med höstterminen 2011 är ett försök att förbereda eleverna bättre, antingen för det kommande arbetslivet eller för fortsatta studier. Det nuvarande gymnasiet är spretigt och lokala varianter och utbildningar med smala, lokala spetskurser har gjort det svårt för avnämare att veta vad de faktiskt kan förvänta sig av arbetssökande. Kunskapskraven på eleverna som kommer till det nya gymnasiet kommer att vara större och kontrollen kring att de verkligen är redo att ta nästa steg i sin utveckling ska vara mer omfattande. Gymnasiereformen och den skärpta skollagen är en uppstramning som påverkar i synnerhet friskolorna i stor utsträckning. Frisöket - som många friskolor gynnas av - kommer att bidra till att konkurrensen mellan skolor fortsätter öka, något som redan idag märks i storstadsregionerna där utbudet och antalet skolor man kan välja emellan är stort. Elever lockas med egna datorer, engagerade lärare, fräscha lokaler och naturligtvis med den typ av utbildningar de efterfrågar - och då är vi faktiskt tillbaka vid de muntra frisörerna igen.
Det nya gymnasiets goda intentioner ifråga om mer kvalitativ utbildning är inte hela lösningen. Såvida inte ungdomar börjar resonera mer framtidsorienterat kring sina utbildningsval kommer nämligen problemet med att somliga utbildas rakt ut i arbetslöshet att kvarstå även i framtiden.
Källor:
"Frisörer utbildas till arbetslöshet". TT. Expressen [online].
Publicerad 20101121. Tillgänglig 20101121.
URL: http://www.expressen.se/ekonomi/1.2221792/frisorer-utbildas-till-arbetsloshet
Lundius, Annika & Kristina Sharp: "100 procents arbetslöshet efter gymnasieprogram", i: Dagens Nyheter [online].
Publicerad 20090110. Tillgänglig 20101121.
URL: http://www.dn.se/debatt/100-procents-arbetsloshet-efter-gymnasieprogram-1.480129
Bildkälla: http://www.hair-by-stacy.com/images/scissors_hair.JPG