Oförstånd.
Veikko är en blind änkling och krigsveteran med rötter i Finland som bott och arbetat i Sverige sedan 60-talet. Han har uppnått det aktningsvärda åldern av 90 år och bor på ett äldreboende där han inte förstår personalen. Under ålderns höst har Veikko nämligen glömt sin svenska och det enda som finns kvar är modersmålet. Hans önskan är att få flytta till ett äldreboende där det finns finskspråkig personal, men Vaxholms kommun säger nej. Vård- och omsorgschefen, Margot Franzén, vill inte kommentera ärendet och påstod också när hon kontaktades att det hela var ett påhitt av media. Det fanns finskspråkiga vårdare, enligt henne men det visade sig ganska snart att detta var ren och skär lögn. Tusentals människor har engagerat sig i Veikkos öde och till och med Finlands president Tarja Halonen har uttalat sig i frågan.
Människor kommer i kläm mellan och i olika regelverk varje dag. Veikko är dessvärre bara en av många. Det är egentligen inga extremfall vi får höra talas om i media, såvida man undantar de soldater som sårats i strid i Afghanistan och som nekas ersättning av försäkringskassan. Äldre par, där bara den ene är dement och behöver löpande vård och tillsyn, tvingas till exempel isär varje dag. Det är inget unikt. Inte heller är det unikt när socialtjänsten missar uppenbara fall av vanvård eller psykvården skickar hem självmordsbenägna patienter på permission över helgen. Dock leder uppmärksamheten ofta till att ärenden handläggs snabbare och att lösningar som det inte fanns antydan till veckan innan dyker upp ur det blå bara för att maktgalna förvaltningspåvar och nitiska paragrafryttare får nationens upprörda ögon på sig.
Det är inte utan att jag i en sadistisk dagdröm föreställer mig mig vård- och omsorgschefen i Vaxholm och andra av samma sort utlämnade till en främmande statsapparat på ålderns höst, sittande ensamma på ett nedgånget kazakstanskt ålderdomshem, längtande efter en svensk undersköterska att tala om sina krämpor med. Finns det då någon gudomlig rättvisa får de fortsätta sitta där - och längta.
Källa:
Sköld, Josefin: "Det känns som att vara i ett fängelse", i: Aftonbladet [online].
Publicerad 20100525. Tillgänglig 20100525.
URL: http://www.aftonbladet.se/nyheter/article7183042.ab
Bildkälla:
http://www.mathlein.se/Illustrationer/paragraf.jpg