När Det Skär Sig.
Unga människor skadar sig själva. I många fall skär de sig - på armarna, på benen, på magen - och för det mesta handlar det om flickor som mår dåligt. Det är fyra gånger vanligare bland tjejer och självskadebeteendet är kopplat till en inre stress och ångest som lättar när man istället kan fokusera på fysisk smärta. Tyvärr är lättnaden mycket snabbt övergående och behovet av att tillfoga sig nya skador uppstår snart igen. Beteendet ger upphov till ärr som för alltid blir en påminnelse om det man har gjort mot sig själv och denna ständiga påminnelse kan göra tillståndet ännu svårare att ta sig ur.
I sin avhandling Självskada. En etnologisk studie av mening och identitet i relation till skärande skriver etnologen Anna Johansson om detta destruktiva beteende med hjälp av material från olika internetforum som handlar om psykisk ohälsa och självskador. Mycket av diskussionerna på dessa forum handlar om individernas ångest orsakad av omvärldens alla krav och hur skribenterna försöker förhålla sig främst till hur unga tjejer ska vara. Förväntningarna från omvärlden på att unga kvinnor ska vara smala, lyckade och hinna med studier/arbete, familj, pojkvänner, fritidsintressen samt att hålla sig form gör att många dignar under pressen och försöker hitta säkerhetsventiler. Självskadebeteende är en sådan. Killar i motsvarande situation tenderar vara mer utagerande och hamnar i kriminalitet eller slagsmål, men det förekommer förstås introvert beteende bland män även om det inte är lika vanligt.
De individer som skadar sig befinner sig i en situation där de både beskriver sig som offer och aktörer och där de både uttrycker misstro mot den psykiatriska vården och en längtan efter att få hjälp att komma ur den onda cirkeln. Med tanke på hur psykiatrin har monterats ner under de senaste åren är det inte underligt att det finns misstänksamhet mot förmågan hos denna del av sjukvården att ge rätt sorts hjälp i tid. Det hjälper förstås inte till att psykisk ohälsa är stigmatiserande, tabubelagt och offer för mycket mytbildning, något som den högaktuella kampanjen "H)järnkoll" har startats för att motverka. Attitydambassadörer utbildas för att informera om psykisk ohälsa och öka förståelsen och toleransen. En av fyra människor kommer nångång i sitt liv att drabbas av någon form av psykisk ohälsa och därför är det av vikt att öka kunskapen.
Självskadebeteende - som har sina rötter i destruktiva känslor - är förstås bara symptom på mer djupgående problem, främst kopplade till de omänskliga krav vi ställer på oss själva. Det finns mycket som behöver förändras, men en början är åtminstone att det blir okej att prata om att man mår dåligt utan att mötas av misstänksamhet och fördomar, och att det blir okej att inte vara perfekt. Det vore steg i rätt riktning.
Källor:
Finer, David: "Skära sig". Vårdguiden. Stockholms Läns Landsting. Publicerad 2007-03-15. Tillgänglig 20100524.
URL: http://www.vardguiden.se/Sjukdomar-och-rad/Omraden/Sjukdomar-och-besvar/Skara-sig/
"(H)järnkoll ska öka kunskapen om psykisk ohälsa". Region Västerbotten. Tillgänglig 20100524.
URL: http://www.regionvasterbotten.se/content/view/569/468/
Vejbrink, Helena: "Så skapar unga mening/identited av att skära sig". Umeå Universitet Nyheter.
Publicerad 20100520. Tillgänglig 20100524.
URL: http://www.umu.se/om-universitetet/aktuellt/nyheter/nyhetsvisning//sa-skapar-unga-mening-identitet-av-att-skara-sig.cid131921