Talkin' 'bout My Generation.




The Whos hit My Generation som gavs ut som singel den 5 november 1965 är en produkt av sin tid, men den är också fullt applicerbar på vår. Ungdomar var missförstådda och revolterade mot en vuxenvärld som ingenting fattade. Så är det idag också. En viktig skillnad är att man som revoltör idag kan få söka betydligt längre efter gränser som inte redan är tänjda till bristningsgränsen.

Det var under slutet av 1950-talet som ungdomen först gjorde uppror mot det etablerade samhället. Raggarkulturen var en viktig del av denna revolt. Tonåringarna var rekordmånga under 50-talets slut - tack vare höga födelsetal under 40-talets början - och nu när arbetsklassen började få del i efterkrigstidens välstånd kunde en kultur som inte var knuten främst till arbete växa fram. Hollywood levererade sina ideal och bilder av unga rebeller och det blev viktigare att som individ hitta sin egen väg. Det var inte längre självklart att gå i sina föräldrars fotspår och respekten för den äldre generationen urholkades.

Idag hyllas ungdomen som idé och begrepp. Samtidigt tenderar unga människor dock - allt eftersom arbetslösheten stiger och färre ungdomar kan lämna boet när de vill - att hamna utanför det etablerade samhället. Detsamma gäller för de människor som passerat pensionsåldern och inte längre anses bidra till tillväxt och välstånd. Pensioner naggas, inom äldreomsorgen dras svångremmen åt och ute i samhället finns inget tålamod med den som inte orkar, kan eller vill hänga med. Vi suckar inte bara över mammor med barnvagnar som tar plats utan också över tanter som tar för lång tid på sig i kassan eller farbröder som håller 50 på 70-väg.

Kanske var det den frustrationen - den uppdämda uppgivenheten hos dem som inte riktigt får vara med - som fick sitt utlopp den där ödesdigra dagen på en parkering i Landskrona. Det började med en parkeringsplats, tog vägen via ett handgemäng mellan två män från helt olika generationer och slutade med att en äldre kvinna dog på sjukhus. Den pågående rättegången ger vitt skilda versioner av vad som egentligen utspelade sig den dagen, men händelsen
har - oavsett vem man väljer att tro på - sin grogrund i ett samhälle som trots alla fina ord om värdegrundsarbete och likabehandlingsplaner blir allt kallare.


Källor:
Fridh, Annette: "´Raggare - en kulturs uppkomst i Sverige". Nettans och Björns nostalgisida.
Tillgänglig 20100518.
URL: http://medlem.spray.se/nostalgisida/raggare.htm

"My Generation". Wikipedia. Publicerad 20100510. Tillgänglig 20100518.
URL: http://en.wikipedia.org/wiki/My_Generation

Bildkälla:
http://static.guim.co.uk/sys-images/Observer/Pix/pictures/2009/1/20/1232477929290/Arctic-ice-cave-001.jpg 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0