Did She ASK For It?
Människor betalar för sex. Män köper oftare sex än kvinnor. En man som inte får nuppa hemma - eftersom frugan är för trött efter arbete, dagishämtning och hushållsbestyr - kanske köper en avsugning eller ett snabbt baksätesknull på väg hem från jobbet för att lätta på trycket. En helt vanlig kille som skulle vilja binda eller slå sin partner, men inte får, kan få utlopp för det genom att köpa tjänsten online. Oavsett bakgrund är det tragiskt och det är olagligt. Sexköpslagen trädde i kraft för drygt tio år sedan och gjorde torskar och hallickar till förbrytare. Tanken var att man skulle jobba för attitydförändring, begränsning av sexköpen och ökade hjälpinsatser till dem som säljer, men ingen av ambitionerna har nåtts. Istället för att stävja sexhandeln fick lagen den att flytta från gatan till internet, där den är svårare att överblicka. En följd av den tillgängligheten har blivit att det köps mer sex i Sverige idag än för tio år sedan.
Myten om den lyckliga horan är seglivad, liksom myten om att alla prostituerade är missanpassade som använder droger och sover i trappupgångar. På internet har deltidsprostituerade blivit en ny yrkesgrupp. Dessa är i huvudsak kvinnor som drygar ut sina inkomster från studier eller dagjobb genom att träffa sexkunder som de fått kontakt med på nätet. Dessa prostituerade ser sig väsensskilda från "vanliga" prostituerade, men har för det mesta samma problematik i grunden. Det handlar ofta om olika typer av övergrepp i barndomen som fått dem att vackla i tron på att de själva har ett värde. I och med sexköpslagen har antalet sexarbetare av det här slaget ökat explosionsartat.
I dagarna har det stormat kring justitieminister Beatrice Ask efter hennes uttalande om hur man ska hantera den formella delgivningen till misstänkta sexköpare. Lagens långa arm har varit diskret nog att skicka handlingar som rör denna typ av brottsmisstanke till arbetsplatsen för att skydda den misstänktes integritet. Lagen har däremot inte varit särskilt intresserad av att skydda de kvinnor, vars män i många fall haft oskyddat sex med prostituerade, mot konsekvenserna av den brottsliga handlingen. Inför en publik bestående av bl. a sexhandelns offer uttalade sig Ask instinktivt och föreslog de famösa gredelina kuverten i den privata brevlådan som ett sätt att avskräcka potentiella sexköpare och informera berörda anhöriga. Sedan tog det hus i helvete. I medier och på bloggar skriks det om hotet mot rättssäkerheten, kränkningar och bristen på professionalism hos statsrådet. Man ska betraktas som oskyldig tills dess att motsatsen bevisats och de gredelina kuverten skulle innebära ett alltför stort stigma - även om misstanken sedan skulle avskrivas.
So what? Skräck för det gredelina kuvertet kanske skulle få en och annan amatörtorsk att hålla sig borta från allt vad betalsex heter och kvinnor skulle kanske i större utsträckning slippa kränkningar av de garderobssadister som värdesätter sitt goda anseende högre än en helkväll med piskan i hand. Den man som får ett gredelint kuvert kan förstås vara helt oskyldig, men det kritikerna är rädda för är kanske inte främst det sociala brännmärke som det skulle resultera i, utan det faktum att även en avskriven misstanke kan ge fog för en godtrogen hustru att fortsättningsvis hålla ögonen öppna när det gäller anledningen till makens sena kvällar på "jobbet". Ingen rök utan eld. Eller?
Källor:
Hagvall, Per & Erik Svansbo: "Sexsköpslagen är en flopp", i: Svenska Dagbladet [online].
Publicerad 20080124. Tillgänglig 20100326.
URL:http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/sexkopslagen-ar-en-flopp_802973.svd
Martéus, Ann-Charlotte: "Blogghatet mot Ask är förfärligt", i: Aftonbladet [online].
Publicerad 20100326. Tillgänglig 20100326.
URL:http://www.expressen.se/ledare/marteus/1.1931671/ann-charlotte-marteus-blogghatet-mot-ask-ar-forfarligt
Micic, Mira & Pettersson Claes: "De säljer sex på fritiden", i: Aftonbladet [online].
Publicerad 20041121. Tillgänglig 20100326.
URL:http://www.aftonbladet.se/nyheter/article247657.ab