Are You Lönsam Tonight?



En lön över 30 000 i månaden ökar inte på känslan av lycka hos den enskilde. Det säger lyckoforskare Bengt Brülde i en artikel i Aftonbladet. Hur lyckliga vi är som individer och när i livet vi är det är redan inprogrammerat i oss och styrs inte lika mycket av yttre faktorer som man kan tro. 30 000, alltså?

Det kanske är sant. Lyckoforskaren måste ju på något sätt ha kommit fram till den där siffran och kunnat dra slutsatser efter empiriska studier. Men hur trolig framstår slutsatsen för gemene man? Om man är låg- eller blygsamt avlönad och dagligen slåss för att få det att gå ihop är det svårt att inte se pengar som en avgörande lyckofaktor. Jag ser pengar som en lyckofaktor och jag har det trots allt rätt bra om man jämför med många andra. Ekonomiskt oberoende skulle dock lösa flera stora problem i mitt liv. Om jag inte behövde jobba för att få vardagsekonomin att gå ihop skulle jag under en inledande period inte göra det heller. Mitt yrke är inte det som definierar mig som individ. Jag skulle bara göra det jag hade lust till och bo där jag trivdes utan hänsyn till arbetsmarknad. Efter en tid skulle jag kunna tänka mig att sysselsätta mig med något som jag tyckte var roligt, utan att behöva vara intresserad av eller beroende av lönsamhet. Så visst - pengar skulle lösa många problem.

Men vid närmare eftertanke kanske påståendet att väldigt mycket pengar inte automatiskt resulterar i lycka stämmer rätt väl med den befintliga empirin. Hur många gånger har vi inte läst om dem som vunnit ofantliga summor på lotteri och ändå tillbringat slutet av sina liv ensamma, utfattiga och skuldsatta? Pengar kan förändra människor - och då menar jag inte nödvändigtvis vinnaren. Antalet vänner ökar exponentiellt. Det blir svårt att veta vem som håller sig nära bara för att få ta del av smulorna från miljonärsbordet. Sådana gamar finns alltid - i alla miljöer.

Men tillbaka till verkligheten. Det är dags för lönerevision igen för oss lärare. Avtalet blev klart sent och man hann inte med förhandlingar och lönesamtal före sommarledigheten. Jag har ingen aning om var min nya lön kommer att landa, men det dröjer ett tag innan jag når upp till 30 000. Ergo får jag också vänta ännu ett tag på just den mytomspunna lyckan.


Källa:

Löfroth, Simon: "För mycket pengar gör dig inte lyckligare", i: Aftonbladet [online].
Publicerad 20100801. Tillgänglig 20100822.
URL: http://www.aftonbladet.se/kropphalsa/dittinre/article7533922.ab

Bildkälla: http://express.howstuffworks.com/gif/wq-money-woman.jpg


Kommentarer
Postat av: Särbon

Det är klart det är sant. Det är en forskare som sagt det jue... Eller?

Flera studier har i alla fall visat ett klart avtagande samband mellan motivation och löneökning. Det finns uppenbarligen mycket annat som måste stämma för att man skall känna sig motiverad och kanske också lycka.

Inte minst känna sig uppskattad och värderad av sin omgivning (ibland kan denna omgivning utgöras av sina chefer - men inte alltid bara de).

Vi har i vårt samhället utvecklat ett värderingsinstrument som är mer betydelsefullt än "alla" andra - lönen. Ju högre lön desto viktigare arbete utför du. Det finns kanske någon forskare som säger att detta samband finns - så då måste ju detta också vara sant :)

Lycka kan vara svårt att mäta - men vad som kan göra att vi känner oss misslyckade kan finans delvis i hur andra betraktar och värderar vårt yrkesliv.

2010-08-23 @ 16:44:52

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0