Berörd.



En kram vänner emellan är en brottslig handling på somliga amerikanska skolor och fler är på väg att anamma synsättet. Inledningsvis var bestämmelsen ett sätt att undvika situationer mellan lärare och elever i gråzonen där anklagelser om sexuella övergrepp skulle kunna bli resultatet, men nu faller fysisk beröring elever emellan under samma kategori. Det handlar inte bara om att disciplinärt bestraffa kramar utan även high-fives och andra former av hälsningar som inbegriper fysisk beröring.

I Sverige går utvecklingen åt motsatt håll. Här har man koll på att stress bland barn och ungdomar minskar kraftigt om de får möjligheten att beröra varandra under kontrollerade former. När vi gör det frigörs nämligen hormonet oxytocin som bl. a medverkar till att blodtrycket sjunker och det allmänna välbefinnandet ökar. I många skolor - främst med yngre barn - ingår massage som en del i undervisningen för att barn ska lära sig att röra vid varandra på ett respektfullt sätt och inte bara knuffas eller trängas i köer, på idrottslektioner och raster. Undersökningar har visat att barnens förmåga att koncentrera sig på skolarbetet förbättras och att klimatet i gruppen som helhet blir mer harmoniskt och tillåtande. "Barn som masserar varandra slår inte varandra", säger Lena Austin som är studierektor vid Axelsons gymnastiska institut i Stockholm.

I grunden är det förmodligen av omsorg som de amerikanska skolorna begränsar elevernas möjlighet till fysisk interaktion, men vägen till helvetet är som bekant kantad av goda föresatser. Att inte tillåta att eleverna röra vid varandra och dessutom hota med kännbara straff i de fall där regeln överträds bör öka den negativa stressnivån ganska radikalt i ett land där befolkningen redan kan anses vara rätt så "trigger happy".

"Make love - not war!" känns med ens som en slogan i tiden.


Källor:

Karlstein, Monica: "Skolor förbjuder kramar", i: Aftonbladet [online].
Publicerad 20100420. Tillgänglig 20100421.
URL: http://www.aftonbladet.se/wendela/article6988067.ab

Schnackenburg, Helena: "Lugn och beröring. Oxytocinets läkande verkan i kroppen." www.medicallink.se.
Publicerad 19991006. Tillgänglig 20100421.
URL:http://www.medicallink.se/News/showNews.cfm?newsID=1344

Tiwe, Eva: "Massage gör barn trygga", i: Aftonbladet [online].
Publicerad 20010707. Tillgänglig 20100421.
URL: http://www.aftonbladet.se/kropphalsa/article27627.ab

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0