By(-k)fånar.

Världen blir allt mindre. Planeten krymper inte, men avståndet mellan kulturer och människor minskar stadigt. Samhället har tack vare färbättrade kommunikationer gått från att vara lokalt till globalt på väldigt kort tid - om vi ser det i historiskt perspektiv. Människan som varelse har under en betydligt större del av sin historia levt i små grupper avskilda från varandra av naturliga hinder. I det moderna samhället centraliseras vi och lever tätt inpå varandra. Detta sätt att leva kan skapa förståelse för andra och de olikheter som finns mellan olika grupper och enskilda individer, men risken för att konflikter ska uppstå ökar också i och med denna förändring. Aschberg & Co reser runt i landet och försöker reda ut bråk i TV3:s "Grannfejden" och som tittare förfasas och förfäras vi över dels att människor låter saker gå så långt som de gör och dels att de faktiskt frivilligt tvättar sin smutsiga byk i offentlighetens ljus.

På tal om byk, så är Sverige unikt i detta avseende. Det handlar om tvättstugor. Det finns nämligen inget annat land i världen där så stor andel av befolkningen delar tvättstuga. Det är i de flesta fall en praktisk lösning, men den kräver tolerans, aktsamhet och en förmåga att samsas om de gemensamma utrymmena. I somliga tvättstugor fungerar det utmärkt - i andra inte alls. Det förekommer till och med att medlare ibland måste kopplas in för att lösa problem som uppstått just i tvättstugan, och därefter antagit proportioner som inte alls står i relation till det bråket en gång hade sin upprinnelse i.

Ludd i torktumlarfiltret brukar skämtsamt kallas den klassiska konfliktskaparen i de svenska tvättstugorna. Vi är ett land som inte varit i krig på flera sekler och för att få utlopp för vardagens frustration och förtretligheter gör vi tvättstugan till legitimt slagfält. Att vi lämnar irriterade lappar till varandra när tvättider inte respekteras, nämnda filter inte rengörs efter användning eller när städningen efter nyttjandet av lokalen inte utförts till allas belåtenhet är inget nytt. Skillnaden är måhända att det som brukar kallas "näthat" (dvs anonyma påhopp på offentliga personer på bloggar och forum) numera har börjat påverka hur vi kommunicerar med varandra där vi hanterar byken. Rasistiska tillmälen, hot om våld och knivbråk har ersatt de forna - ganska oförargliga - uppmaningarna om att rensa filtret eller torka golvet efter sig.

Vad säger detta om vår förmåga till konflikthantering? Svenskar vill gärna slå sig på bröstet som nation och visa på sin förmåga att undvika öppna konflikter (vi har ju som sagt inte varit i krig på länge). Vi vill ha goda relationer med alla och det har många gånger inneburit ett förhållningssätt på offentlighetens arena och ett helt annat under bordet. Och när vi inte själva är inblandade i konflikten skickar vi gärna propra medlare med skorr i röst och kostym och slips för att ställa saker till rätta och få kontrahenterna att skaka hand och komma överens.

Det är kanske dags att vi också vänder blicken inåt, låter omvärlden lösa sina problem för en stund och i stället tar oss tiden att tvätta rent framför egen dörr.


Källa: Olsson, Caroline: "Luddhatet ökar", i: Aftonbladet [online]. Publicerad: 20091112. Tillgänglig 20091112.
URL: http://www.aftonbladet.se/nyheter/article6108375.ab


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0