I gris-/kristider.
Stackars såriga svin med gul EU-lapp i örat och inhägnade, trångbodda, halmlösa betonggolv som enda livsmiljö, ska förse oss med skinkor till julen i år - precis som alla andra jular i modern tid. Förr födde och slaktade varje hushåll sin egen gris när julen närmade sig, förutsatt att man hade förmånen att äga en. Det fanns en relation till djuret och följaktligen också till den mat som det gav. Idag har vi ingen relation till något av det vi äter. Det ska gå fort och vara billigt att producera och som konsekvens kablas bilder på mardrömslika grisliv ut i alla media för att vi ska reagera och agera. En del höjer rösten, andra ändrar sina matvanor. Det stora flertalet förfäras i fem minuter innan vi klickar vidare till nästa nyhet. Det kommer att griljeras skinkor i år också.
Kortsiktighet präglar fortfarande vår livsföring fastän vi borde vara tillräckligt upplysta för att veta bättre. För mycket av det vi gör handlar om gratifikation och tillfredsställelse här och nu för att det ska vara nyttigt i ett längre perspektiv - både för oss själva och för de varelser vi delar den här planeten med. När julmaten är uppäten, klapparna öppnade och julstimmiga barn stoppade i säng, borde vi ägna en stund åt att fundera ut i vilken riktning vi egentligen vill gå nu när ett nytt decennium tar sin början.
Källa:
"Rekord i sikte för julhandeln". TT [online]. Publicerat 20091126. Tillgängligt 20091205.
URL: http://www.expressen.se/ekonomi/1.1793147/rekord-i-sikte-for-julhandeln